“Китай може вдарити по Тайваню” – експерт

Можливий візит спікерки палати представників США Ненсі Пелосі у Тайвань це спосіб, яким Штати демонструють готовність виконувати свої зобов’язання. Перед Китаєм зараз постає дилема як відповідати на цей крок. Можливість війни за острів невелика, але є, тому що лідера Піднебесної Сі Цзіньпіня поставили у дуже складну ситуацію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

“США підкреслюють свої зобов’язання. Зокрема, захищати Тайвань від китайського вторгнення. За останній час у Китаї почалося багато розмов, що це питання треба вирішити. Останні декілька років китайці демонструють певні зусилля, які можна інтерпретувати як підготовку до війни закупівля харчів, металів. Є відчуття, що Китай може скористатися ситуацією у світі та ударити по Тайваню. Таким чином створити для Штатів ситуацію дилеми захищати Тайвань чи залишити все як є. Щоб цю проблему розв’язати, США демонструють свою рішучість. Це традиційний акт підтримки. Чи почнеться війна ніхто не знає. Шансів на це небагато. Але все може бути, бо це випробування з боку США для Китаю. Все може вирішитися дипломатичним шляхом, але для цього Китай має змінити свою риторику. Повернутися до формату співпраці із Штатами”, говорить Семиволос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юлія Паєвська “Тайра” розповіла про полон, звірства росіян і чому ті не зупиняться

Новий фактор у цій ситуації в тому, що конфлікт розгортається на тлі широкомасштабної війни Росії проти України, пояснює експерт.

“Друга нова проблема в лідері Китаю Сі. Тому що восени відбудеться з’їзд партії. Він хоче залишитися на третій термін. Зараз настає момент істини. Бо Сі дуже ризикує якщо погодиться застосувати силу, то створить привід для війни. А якщо проковтне цей візит і нічого не зробить, то це підірве його репутацію. Тобто США поставили Сі Цзіньпіня у дуже складну ситуацію. Китай точно не готовий до війни і не хоче її. Військовий конфлікт із США знищить країну”, розповідає Семиволос.

Китай має вирішити, куди йти, пояснює експерт.

“Штати пропонують Піднебесній вирішувати самостійно. Перед Китаєм ставлять дві дилеми ви працюєте зі світом і тоді ми з вами говоримо, або ви перебуваєте по той бік добра і зла, і ми ведемо іншу розмову. Це момент істини для Сі Цзіньпіня, від чого залежить його доля. Китайці зараз міняють свою політику стають більш закритими, скасують багато реформ. Але для того, щоб бути супердержавою, як хтось у Китаї про це мріє, їм треба відповідати цьому статусу”, пояснює Семиволос.

Тайвань привів армію у стан підвищеної бойової готовності. Міністерство національної оборони Тайваню відмінило відпустки деяких офіцерів і солдатів, а також мобілізувало сили протиповітряної оборони. Така мобілізація відбувається у зв’язку з наростанням тривожності через можливий візит спікерки палати представників США Ненсі Пелосі на острів. Раніше тайванські ЗМІ писали, що Пелосі, ймовірно, прилетить на Тайвань увечері 2 серпня.

Раніше лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. Пекін бачить острів своєю територією. Він застеріг президента США Джо Байдена від “гри з вогнем”.

Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв у червні міністр оборони Китаю Вей Фенхе.