1 серпня в Оленівку мала приїхати міжнародна комісія правозахисників, теракт – не випадковість – ГУР

Оленівка

Вбивство рашистами українських полонених в Оленівці

росія ігнорує міжнародне законодавство та Женевську конвенцію, оскільки не допускає міжнародні організації до місця теракту в Оленівці

росія досі не допустила представників Червоного Хреста до колонії в Оленівці, де окупанти скоїли теракт. В українській розвідці заявляють, що теракт в Оленівці – не випадковість. Про це в ефірі телемарафону повідомив представник пресслужби ГУР Міноборони України Андрій Юсов, пише “24 канал”.

Коментуючи теракт в Оленівці, він вказав на велику кількість збігів, “які збігами не є”. 

“Зокрема, на 30–31 липня була запланована доставка гуманітарного вантажу в Оленівку. Окрім того, 1 серпня мала приїхати комісія з міжнародних правозахисників щодо перевірки умов утримання українських військовополонених в Оленівці. Тепер ми розуміємо, що внаслідок цього теракту ці процеси зірвані”, – заявив Юсов.

Як відомо, росія ігнорує міжнародне законодавство та Женевську конвенцію, оскільки не допускає міжнародні організації до місця теракту в Оленівці. Про це повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець в ефірі всеукраїнського телемарафону, пише “Новое время”.

Лубінець нагадав, що запропонував разом із російською омбудсменом приїхати в Оленівку, відвідати поранених військовослужбовців і, можливо, розпочати процедуру гуманітарних переговорів. Також він запропонував, щоб країна-агресор надала міжнародним експертам доступ до місця трагедії. За словами омбудсмена, українська сторона отримала “сигнал”, що росія “розглядає запит”.

“Незважаючи на заяви рф, що вони нібито дали доступ до місця трагедії представникам МКЧХ та місії ООН, я отримав від МКЧХ відповідь, що їм не дали доступу. Тому я вийшов з ініціативою…”, — пояснив він.

Омбудсмен також додав, що його офіс отримав сигнал від окупантів, що вони готові повернути тіла захисників України “після закінчення розслідування”.

“Можу повідомити, що ми маємо комунікацію з МКЧХ. Щодо Організації Об’єднаних Націй у нас гірша ситуація. Листи, запити я надсилаю. Я зробив це першого дня, відразу після трагедії. Якогось сигналу, навіть неофіційного, я особисто не отримав. Я можу це публічно підтвердити”, – сказав Лубінець.

Нагадаємо, 29 липня в одному з бараків виправної колонії в Оленівці, куди окупанти незадовго до того перемістили полонених “азовців”, прогримів вибух. російська сторона опублікувала списки загиблих і поранених військових – за їхніми заявами, було вбито понад 50 українців, поранено ще понад 70.

Як повідомляв 5.ua, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених в Оленівці Донецької області.

Тим часом російське посольство в Британії продовжує показувати рівень рашистської дипломатії на весь світ. На цей раз вони на своїй сторінці в Twitter закликали стратити українських військовослужбовців полку “Азов”, які перебувають у російському полоні.

Патронатна служба “Янголи Азову” підтвердила інформацію про удар по колонії в Оленівці, де утримують полонених полку “Азов”.

Організація з’ясовує імена загиблих і потерпілих через свої канали.

Також, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.