Нацбанк заборонив обмінникам показувати табло: як це пояснюють економісти (Відео)

Обмін  валют

Водночас соцмережі вибухнули жартами та мемами щодо нововведень

Національний банк заборонив обмінникам показувати дані про курс на вулиці. Регулятор каже: під час повномасштабної війни на валютному ринку необхідна дисципліна, а також дотримання норм законодавства та регуляторних актів.

“Інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися населенню в стандартизованому вигляді у чітко визначеному форматі – копії наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів. Водночас небанківським фінансовим установам та операторам поштового зв’язку забороняється здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами”, – йдеться в заяві НБУ.

На вулицях столиці з табло пунктів обміну таки зникли показники. Там або порожньо, або повідомлення про роботу пунктів. Дозволено оприлюднити назагал такі дані лише офіційним банківським установам. Думки економістів щодо таких нововведень від національного банку розділилися. Одні вбачають зменшення хаотичної купівлі валютної готівки населенням. Інші – безвідповідальний підхід уряду до ситуації з валютою та надходженнями в бюджет.

“Логіка така – зараз курс спекулятивно розганяється і тиснуть на гривню в першу чергу психологічні чинники і національний банк намагається працювати з психологічними чинниками. І стикається з ситуацією, що постійно знаходяться ці табло, з курсом який постійно там міняється це провокує певні панічні настрої у людей. І навіть ті люди, які не збиралися купувати долар – потрапляють під фактор ажіотажу і панічні настрої. Нацбанк намагається зменшити вплив цих факторів”, – пояснює інвестиційний банкір Сергій Фурса.

“Фундаментальна причина – якщо лишатися така ситуація буде зберігатися з торговельним балансом, коли виручка торговельна експортна значно менша, ніж попит і з іншого боку – не дуже відповідальна політика уряду і вони не проводять секвестр бюджету і питання наскільки ефективно використовують кошти які надходить – буде провокувати ситуацію коли йдуть до Нацбанку і Нацбанк починає друкувати кошти”, – зауважує економіст Борис Кушнірук.

Водночас соцмережі вибухнули жартами та мемами щодо нововведень. Українці запропонували свої варіанти обмінного курсу.

Та будь-яке цифрове табло з неофіційним курсом обміну валют можна знайти чи не у кожному гаджеті. Посилань на такі сайти чимало у мережі. Та фінансисти кажуть, такі онлайн-ресурси не так емоційно впливають на людей, як цифри на вулицях.

“Якщо людина хоче залізти і має такий інтерес, Нацбанк намагається працювати з тими хто разом з усіма піддаються панічному настрою. Переважну кількість людей не цікавить курс, але якщо показувати постійно – то буде провокувати панічні і спекулятивні купівлі”, – переконує Сергій Фурса.

Водночас експерти нагадують: такі рішення Нацбанку йдуть у комплексі, як-от нещодавнє коригування курсу долара до гривні, нові обмеження переказів та витрат за кордоном тощо. І головна мета загалом, зазначають у Нацбанку, – зупинити спекулятивну хвилю та дотримуватися податкової дисципліни. Водночас зміни з оприлюдненням курсів не стосуються банків, оскільки вони сьогодні практично не зловживають у цій сфері. Однак якщо виявлять – табло закриють і їм.

Олена Рибінська, Сергій Новіков та Микола Довгий, “5 канал”.

Як повідомляв 5.UA, уперше за 20 років курс євро впав нижче за долар.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.