Напади на США та їхні об’єкти: що відомо про ліквідованого терориста Аймана аз-Захавірі

Спецслужби США ліквідували лідера угруповання Аль-Каїда 71-річного Аймана аз-Завахірі. На місце, де перебував терорист, з безпілотника скинули вибухівку.

Про це йдеться в матеріалі в CNN.

За словами президента США Джо Байдена, Завахірі був ключовим архітектором численних нападів на США. “Брав активну участь” у плануванні терактів 11 вересня 2001 року.

“Людям у всьому світі більше не потрібно боятися злісного та рішучого вбивці. Сполучені Штати продовжують демонструвати нашу рішучість та нашу здатність захищати американський народ від тих, хто прагне заподіяти нам шкоди”, заявив Байден.

Хто такий Завахірі

Завахірі народився і виріс у багатому районі Каїра в Єгипті – у родині відомого лікаря та онука відомих учених. Його дід Рабіа аз-Завахірі був імамом в університеті аль-Азхар в Каїрі. Двоюрідний дідусь Абдель Рахман Аззам був першим секретарем Ліги арабських держав.

Завахірі посадили за участь у вбивстві президента Єгипту Анвара Садата у 1981 році.

“Ми хочемо говорити з усім світом. Хто ми? Хто ми?” – сказав він у тюремному інтерв’ю.

На той час Завахірі, молодий лікар, уже був переконаним терористом. Роками планував повалити єгипетський уряд. Прагнув замінити його фундаменталістським ісламським правлінням. Гордо підтримав вбивство Садата після того, як єгипетський лідер уклав мир з Ізраїлем.

Стосунки з Усамою бен Ладеном

Завахірі залишив Єгипет у 1985 році і попрямував до Пешавара, Пакистану. Працював хірургом, лікуючи бойовиків, які воювали з радянськими військами в Афганістані. Саме там Завахірі познайомився з бен Ладеном, який також залишив привілейоване життя, щоб приєднатися до війни в Афганістані. Ці двоє зблизилися. Згодом бен Ладен та Завахірі на початку 1998 року оголосили про створення Всесвітнього ісламського фронту джихаду проти євреїв та хрестоносців формального злиття єгипетського ісламського джихаду та “Аль-Каїди”. У якийсь момент він виступав як особистий лікар бен Ладена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден підтведив ліквідацію лідера Аль Каїди: подробиці операції

“Ми працюємо з братом бен Ладеном, сказав він, оголошуючи про злиття свого терористичного угрупування у травні 1998 року. Ми знаємо його вже понад 10 років. Ми боролися з ним тут, в Афганістані”.

Разом два лідери терористів підписали фетву, або декларацію: “Рішення вбивати і боротися з американцями та їхніми союзниками, чи це цивільні особи, чи військові, є обов’язком кожного мусульманина”.

Роль Завахірі у нападах Аль-Каїди на США

Напади на США та їхні об’єкти почалися невдовзі після фетви бен Ладена та Завахірі. Коли терористи-смертники підірвали посольства США в Кенії та Танзанії, внаслідок чого загинули понад 200 людей та отримали поранення понад 5 тис.

Потім був напад на військовий корабель США “Коул” в Ємені в жовтні 2000 року. Терористи-смертники на шлюпці підірвали їхній човен, вбивши 17 американських моряків і поранили 39 людей.

Кульмінація терористичної змови Завахірі настала 11 вересня 2001 року. Тоді близько 3 тис людей було вбито внаслідок нападу на вежі-близнюки Світового торгового центру та Пентагону. Четвертий викрадений авіалайнер, що прямував до Вашингтона, розбився на полі в Пенсільванії після того, як пасажири чинили опір.

До та після терактів 11 вересня Завахірі з’являвся на численних відео- та аудіозаписах, закликаючи до нападів на західні цілі та закликаючи мусульман підтримати його справу.

Брат Завахірі, Мохаммад, сказав CNN у 2012 році: “Перш ніж ви називаєте мене і мого брата терористами, давайте визначимо його значення. Якщо це означає тих, хто є кровожерливими безжалісними вбивцями, це не те, чим ми займаємося. Ми лише намагаємося відновити деякі з наших прав, захоплених західними державами протягом всієї історії”.

Завахірі на чолі Аль-Каїди

Завахірі став лідером “Аль-Каїди” після того, як американські війська вбили бен Ладена у 2011 році. Він постійно переїздив з місця на місце, коли після терактів 11 вересня почалося вторгнення США до Афганістану. У якийсь момент дивом уникнув нападу США у суворому гірському районі Тора-Бора в Афганістані. Нападу, внаслідок якого загинули його дружина та діти.

На брифінгу групи експертів Організації Об’єднаних Націй минулого тижня заявили, що очевидне підвищення комфорту та здатності Завахірі до спілкування співпало з захопленням Талібаном Афганістану та консолідацією влади ключових союзників “Аль-Каїди” у їхній де-факто адміністрації.

Останнім відомим публічним виступом Завахірі було аудіо, опубліковане 13 липня медіа-підрозділом “Аль-Каїди”.

Ліквідація Завахірі

США провели “точну контртерористичну операцію” в Афганістані проти Завахірі, який переховувався у конспіративній квартирі в Кабулі.

У суботу, 30 липня, о 21:48 за східноєвропейським часом – о 6:18 за кабульським часом – за допомогою безпілотника був “точковий авіаудар” з використанням двох ракет “Хеллфайр” на зустрічі Захаварі та його ключовими радниками. Під час удару у Кабулі не було американського персоналу.

Президент США Джо Байден підтведив ліквідацію лідера Аль Каїди Завахірі. Байден сказав, що “тепер справедливість перемогла, і цього лідера терористів більше немає”, пише CNN.

Завахірі переховувався в притулку в Кабулі. Його було вбито в результаті “точного авіаудару” з використанням двох ракет Hellfire. Удар був санкціонований Байденом після кількох тижнів зустрічей з його кабінетом і ключовими радниками.