Вибір професії: як почати та досягти успіху в кар’єрі коментатора кіберспорту

За даними Statista, у 2021 році сума доходів з кіберспорту перевищила позначку в $1 млрд, проте багато хто й надалі скептично ставиться до цієї індустрії з погляду побудови кар’єри. Особливо це стосується батьків, яким рішення їхньої дитини присвятити своє життя кіберспорту здається абсолютно необдуманим та нераціональним. До того ж багатьох цікавить питання діяльності кіберспортсменів після завершення активного етапу їхньої ігрової кар’єри. Один із можливих шляхів розвитку для кіберспортивних ентузіастів це професія коментатора.

Таланти у кіберспорті хто вони?

Кастер або талант кіберспорту (так заведено називати коментаторів в ігровій індустрії) інформує глядачів про перебіг гри, коментує її, надає глибокий аналіз та загальну інформацію. Незалежно від того, наскільки складним або нудним може бути матч, кастер повинен бути сконцентрованим на аудиторії та підтримувати святкову атмосферу протягом усього заходу.

На жаль, багато хто не вважає роботу коментатора складною або важливою, а до навичок хорошого коментатора зараховує лише виразну дикцію та обізнаність у відповідній дисципліні.

“Коментатори кіберспорту повинні швидко та легко адаптуватися до будь-якої гри, водночас чітко передаючи ідею кожної події. Адже саме вони ефективно задають тон змаганням. Професіоналізм коментатора значною мірою впливає на атмосферу кіберспортивних змагань”, розповідає Олексій “yXo” Малецький, талант WePlay Esports, флагманської компанії кіберспортивної групи WePlay Holding.

Грати чи не грати

Чимало кастерів знайшли своє покликання після виступів на професійній сцені. Так, багато талантів WePlay Esports раніше були професійними гравцями. Юрій “Strike” Терещенко, Олександр “Enkanis” Поліщук та Олексій “yXo” Малецький є колишніми гравцями CS:GO, тож їм добре відомі усі тонкощі та нюанси цього шутера, а фанати довіряють їхній експертній думці. Безумовно, кіберспортивна кар’єра дає їм додаткові бали довіри, проте є й такі коментатори, які ніколи не грали професійно, а лише для розваги. Це, звичайно, виняток із правил, але подібні випадки існують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працюємо дистанційно: як знайти роботу під час війни

Продовжуйте навчатись

Індустрія кіберспорту швидко зростає і розвивається, а в центрі уваги опиняються все нові й нові дисципліни та гравці. Професійний коментатор повинен постійно стежити за тенденціями й трендами.

“Перед кожним турніром я виконую домашнє завдання. Хоча я давно знаю багато команд, ніколи не завадить освіжити у пам’яті деякі факти, перевірити склади команд та поглянути на попередні виступи спортсменів”, розповідає Олексій “yXo” Малецький.

Працюйте як актор

“Про акторську майстерність часто говорять лише у контексті театру та кіно. Однак я можу підтвердити, що багато фахівців використовують акторські навички у своїй повсякденній діяльності, і кіберспорт не є винятком”, ділиться своєю думкою Анжела Білоногова, викладач акторської майстерності та сценічної мови WePlay Esports.

Якщо люди на сцені не можуть встановити контакт з аудиторією, то ані приголомшливі декорації, ані захоплива музика не допоможуть завоювати серця фанатів. Актори та коментатори просто зобов’язані досконало володіти своїм голосом, адже це їхній головний інструмент. Вони не можуть особисто звернутися до глядачів, щоб привернути їхню увагу, тому весь їхній виступ це акторська гра.

Пам’ятайте: вся увага на вас

Кіберспортивні змагання транслюються у прямому ефірі. Запис залишається в Інтернеті назавжди, і кожен охочий може його переглянути. Трохи напружує, чи не так?

“Хоча коментатори обробляють величезну кількість інформації за лічені секунди і діляться своїми спостереженнями з глядачами, вони не повинні забувати, що глядачі завжди чують їх, а час від часу ще й бачать. Кастери кіберспорту мають виглядати природно незалежно від ситуацій за кадром. Невдача може трапитись з кожним, але це не повинно впливати на загальну атмосферу події”, коментує Анжела Білоногова.

“На одному з турнірів мені довелось коментувати гру з вимкненим дисплеєм протягом майже трьох хвилин, тож я дав волю уяві. І хоч неможливо було повністю пояснити, що відбувається у грі, публіці сподобалось моє почуття гумору”, згадує Олексій “yXo” Малецький.

Кіберспорт це незвичайна і порівняно нова сфера, і тому вона приваблює молоду аудиторію. Водночас багато хто, захопившись ідеєю перетворити власне хобі на роботу, забуває про головне: побудова кар’єри в кіберспорті попри те, що це сфера розваг це складний, напружений та конкурентний шлях. Тому представники кіберспортивної сцени повинні не лише мати чудові ігрові навички, а й бути по-справжньому багатопрофільними експертами і постійно підвищувати планку самовдосконалення.

Для пошуку роботи в ІТ потрібно бути проактивним та самому аналізувати напрямки діяльності та компанії, де ви хотіли б працювати. За 1-2 місяці активного пошуку і паралельного навчання можна знайти роботу в ІТ-компанії, вважає Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування.