росіяни готові віддати тіла полонених ”азовців”, убитих в Оленівці – омбудсмен

Оленівка

Вбивство рашистами українських полонених в Оленівці

Родичі полонених “азовців” цілодобово телефонують на гарячу лінію МКЧХ

російські окупанти готові віддати тіла військовополонених ”азовців”, убитих в Оленівці 29 липня, але лише “після закінчення рослідування” – про це повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, пише “Укрінформ”.

“Ми отримали сигнал, що вони (загарбники – ред.) готові повернути тіла наших героїв, але таке формулювання, що “після закінчення розслідування”. На уточнення, скільки треба часу для розслідування, ми відповіді поки не отримали. Але ми чекаємо”, – сказав омбудсмен.

За його словами, коли наші воїни потрапляють у полон, Міжнародний Комітет Червоного Хреста на запити України з’ясовує імена полонених. Далі МКЧХ і ООН гарантують полоненим безпеку і повернення їх додому шляхом обміну.

“На мій запит дати список стосовно того, що відбувається з конкретними “азовцями”, я отримав відповідь, що всю інформацію стосовно військовослужбовців отримають виключно родичі. Я можу як омбудсмен отримати лише загальну інформацію щодо загиблих і поранених”, – уточнив Лубінець.

Останніми днями родичі полонених “азовців” цілодобово телефонують на гарячу лінію МКЧХ, сказав омбудсмен. Він додав, що в неофіційній розмові представники МКЧХ запевняють, що “роблять усе, щоб надати родичам інформацію”.

Лубінець відмовився відповісти на запитання щодо того, чи відоме про місце перебування командира “азовців” Дениса Прокопенка і командира 36–ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергія Волинського (Волини), щоб “не завадити обміну”.

Нагадаємо, 29 липня в одному з бараків виправної колонії в Оленівці, куди окупанти незадовго до того перемістили полонених “азовців”, прогримів вибух. російська сторона опублікувала списки загиблих і поранених військових – за їхніми заявами, було вбито понад 50 українців, поранено ще понад 70.

Як повідомляв 5.ua, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих полонених в Оленівці Донецької області.

Тим часом російське посольство в Британії продовжує показувати рівень рашистської дипломатії на весь світ. На цей раз вони на своїй сторінці в Twitter закликали стратити українських військовослужбовців полку “Азов”, які перебувають у російському полоні.

Патронатна служба “Янголи Азову” підтвердила інформацію про удар по колонії в Оленівці, де утримують полонених полку “Азов”.

Організація з’ясовує імена загиблих і постраждалих через свої канали.

Також, СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.