Паркування у Польщі: що важливо знати українцям

Правила паркування у Польщі та Україні схожі між собою. Однак не знаючи їх відмінностей, можна отримати штраф.

Аналогічними є правила стоянки, пише Auto.24.

“Заборонено залишати машину там, де це не дозволено правилами. За таке можуть виписати штраф чи евакуювати або заблокувати автомобіль. Також заборонено займати паркувальні місця, призначені для людей з інвалідністю”, ідеться в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Нацполіції розповіли, які документи потрібні для виїзду за кордон на машині

Де можна, а де ні паркуватись у Польщі:

1. Стоянка на газоні у Польщі дозволена, однак є нюанс: у країні штрафують не за саму стоянку на газоні, а за пошкодження трави. Тобто якщо вона вже витоптана (чи трави майже немає), там можна паркуватися. Також дозволено паркуватися взимку, якщо трава покрита щільним шаром снігу.

2. Стоянка біля пішохідного переходу зазвичай заборонена на відстані 10 м до і після нього. Однак на дорогах, які мають дві та більше смуг, дозволено залишати машину прямо за переходом.

3. Стоянка на тротуарі дозволена для машини вагою до 2,5 т, важливо лишати для руху пішоходів не менше 1,5 м. Заїжджати на тротуар для паркування заднім ходом забороняється.

4. Не можна залишати машину на відстані 10 метрів до та після перехрестя. Проте у Польщі є поняття внутрішньої дороги – місця перетину з такою дорогою не вважаються перехрестям.

5. Стоянка задом до будівель прямої заборони на неї немає, однак знаки, які забороняють це, подекуди зустрічаються, аби люди не дихали вихлопними газами.

6. Стоянка на відстані 15 м до і після “острівця небезпеки” заборонена. Не можна залишати машину також на самому острівці.

7. На зупинках громадського транспорту та у 15 м від них (якщо є знак зупинки транспорту) паркуватися не можна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громадяни Польщі отримали особливий статус в Україні

8. Проти руху можна паркуватися тільки всередині міст на дорогах з низькою інтенсивністю руху.

9. Можна паркуватися біля узбіч доріг, у дворах і навіть на газонах.

У Польщі існують платні та безплатні паркінги. Часто безплатно припаркуватись можна у торгових центрах на кілька годин, чи виділених місцях у певні години дня. Багато платних стоянок у вихідний день і після 18:00-20:00.

Зазвичай в історичній частині польських міст залишити машин вдасться тільки за гроші. У деяких містах також діють паркувальні зони зі своїми тарифами на паркування. Чим далі від центру, ти дешевше обійдеться парковка.

На стоянці слід одразу заплатити за паркуванні. Це можна зробити через паркомат або мобільні застосунки.

З 1 серпня рух легковиків через пункт “Краківець” на кордоні між Україною та Польщею відновили.

Для перетину кордону легковими авто встановили шість павільйонів прикордонно-митного контролю та облаштували накриття для комфортного перетину кордону громадянами.