США хочуть укласти з рф новий договір щодо ядерної зброї – подробиці (Відео)

Білий дім

Текст звернення опублікували на сайті Білого дому

Сполучені Штати хочуть укласти з росією новий договір про контроль над ядерною зброєю замість нинішнього про стратегічні наступальні озброєння. Нині в Нью-Йорку відбувається конференція про нерозповсюдження ядерної зброї. Подробиці дізнавався керівник міжнародного відділу служби новин “5 каналу” Михайло Прудник.

Джо Байден готовий обговорити з росією нову систему контролю над ядерним озброєнням, але спершу кремль має продемонструвати, що він готовий відновити роботу зі Сполученими Штатами з цього приводу. Про це йдеться у заяві Байдена з нагоди 10-ї Конференції з розгляду дії договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Текст звернення опублікували на сайті Білого дому. За словами Байдена, його адміністрація готова оперативно вести переговори щодо нової системи контролю над озброєнням. Вона замінить Договір про стратегічні і наступальні озброєння, коли він закінчиться 2026 року. Крім того, американський президент нагадав, що навіть у розпал Холодної війни Сполучені Штати та Радянський Союз змогли працювати разом задля безпеки всього світу. Тому порадив росії продемонструвати своє бажання відновити роботу. А також наполягає, щоб до переговорів приєднався Китай.

“Для переговорів потрібен сумлінний партнер. А жорстока та неспровокована агресія росії в Україні порушила мир у Європі та фундаментальні принципи міжнародного порядку. У цьому контексті росія повинна продемонструвати, що вона готова відновити роботу з контролю над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами. Китай також несе відповідальність як ядерна держава і постійний член Ради Безпеки ООН за участь у переговорах, які зменшать ризик прорахунків і вирішать проблему, яка дестабілізує військову динаміку. Немає ніякої користі для жодної з націй світу протистояти контролю над озброєнням та нерозповсюдженням ядерної зброї”, – сказано у заяві Джо Байдена.

Читайте також: У Білому домі анонсували новий пакет військової допомоги для України на $550 млн

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.