“Кремль розпалює ще одну війну, щоб відвернути увагу від України” – косовська журналістка

У частково визнаному Косові спалахнули протести. Влада в Приштині вимагає, щоб усі жителі країни мали косовські документи, а їх авто їздили на косовських номерах. На півночі Косова компактно живуть серби, які вважають Косово частиною Сербії, і не хочуть визнавати владу в Приштині та вішати косовські номери, попри те, що з 1 серпня це незаконно. Серби перекрили дорогу на кордоні з Сербією та відкрили вогонь по поліції. На щастя, ніхто не постраждав. У відповідь Приштина відклала введення в дію закону на місяць до 1 вересня, якщо серби розберуть барикади. Поки що не розібрали. Україна не визнає суверенітет Косова і також вважає регіон частиною Сербії.

Крихкий мир на сербсько-косівському кордоні

Увечері в неділю протестувальники припаркували вантажівки з гравієм та іншу важку техніку на дорогах, що ведуть до двох прикордонних переходів Косово з Сербією Яріньє і Берньяк, на території, де серби становлять більшість. Косівська поліція заявила, що їм довелося закрити прикордонні переходи, пише Guardian.

“Ситуація з безпекою в північних муніципалітетах Косова є напруженою”, – йдеться в заяві місії, яку очолює НАТО в Косові, KFOR. У місії “уважно спостерігають”, і “готові втрутитися, якщо стабільність буде під загрозою”.

Косово визнали як незалежну державу понад 100 країн, але не Сербія, Росія та Китай

Косово визнали як незалежну державу понад 100 країн, але не Сербія, Росія та Китай.

Прем’єр Косово Альбін Курті заявив, що дасть сербам 60-денний перехідний період для одержання косовських номерних знаків. Рік тому косовська влада вже відмовилася від спроб нав’язати косовським сербам автомобільні номери та документи через аналогічні протести.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки без війни. Президент Сербії виступив перед народом і світовою спільнотою

Приштина вирішила теж, що з 1 серпня всі громадяни Сербії, які відвідують Косово, мають отримати на кордоні додатковий документ, який дає дозвіл на в’їзд. Аналогічне правило застосовує белградська влада щодо косоварів, які відвідують Сербію.

Після напруженості в неділю ввечері та консультацій з послами ЄС та США, Приштина заявила, що відкладе свій план на місяць і розпочне його реалізацію 1 вересня. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель привітав відтермінування.

“Очікуємо, що всі блокпости буде негайно знято”, – написав Боррелль у Twitter, додавши, що такі питання слід вирішувати в рамках діалогу за сприяння ЄС та зосередити увагу на всеосяжній нормалізації відносин між Косово і Сербією.

Розгнівані серби побили кількох албанців, які проїжджали заблокованими дорогами, і напали на деякі автомобілі

Раніше в неділю поліція заявила, що розгнівані протестуючі серби побили кількох албанців, які проїжджали заблокованими дорогами, і напали на деякі автомобілі.

Рік тому, після того, як місцеві серби заблокували ті ж дороги через ті ж номерні знаки, уряд Косова направив спеціальні поліцейські сили, а Белград направив винищувачі до кордону з Косово.

Напруженість між двома країнами залишається високою, а крихкий мир у Косово підтримує місія НАТО, у складі якої 3770 військових.

“Керівництво косовських сербів пов’язане з Кремлем”

“Ситуацію ще не вирішено, барикади на дорогах залишаються. розповідає Gazeta.ua косовська журналістка з видання Balkanswer Весна. Прізвище просить не вказувати. Якщо вони їх не розберуть, ситуація залишиться напруженою. Учора ввечері уряд Косова заявив, що якщо барикади заберуть, введення номерних знаків і документів відкладуть на місяць. Косівські серби мають приймати косовські документи, як і всі громадяни”.

“Серби мають усі права у Косово. Більше, ніж будь-яка інша нація у Європі. Їх регулює конституція країни. Серби не мають у нас автономії. Якщо серби отримають автономію, може виникнути новий конфлікт. Росіяни разом із сербським керівництвом домагаються такої автономії для косовських сербів. Роль Росії у регіоні, загалом, досить деструктивна. Кремль розпалює всіма силами ще одну війну на Балканах, щоб відвернути увагу від України. Це головна мета Москви тут. Вони не дбають про сербів, але використовують декого з більш радикальних із них. Використовують сербський уряд у Белграді для посилення напруги на Балканах”, – розповідає журналістка.

“Нікому немає справи до сербів, які живуть на півночі Косова. продовжує вона. – Ця зона контролюється сербським злочинцем Міланом Раджочичем, який у санкційному списку США. Він має міцні зв’язки з президентом Сербії Олександром Вучичем, і вони обоє пов’язані з Путіним”.

“Сербія переможе, якщо на сербів у Косово нападуть” – президент Сербії

Косовські серби не визнають владу Приштини, і залишаються вірними Белграду, від якого залежать у фінансовому сенсі, пише французька Le Monde. У зверненні до нації в неділю президент Сербії Вучич заявив, що ситуація в Косові “ніколи не була такою складною” для Сербії і сербів, які там живуть.

“Атмосфера загострилася, але Сербія переможе, якщо на сербів там нападуть”, – сказав Вучич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили НАТО в Косово заявили, що готові втрутитися в конфлікт з Сербією

Вучич сказав, що Косово не може заборонити своїм етнічним сербам використовувати сербські посвідчення особи під час перетину кордону, пише The Washington Post. Пізніше він відвідав штаб сербської армії у Белграді, що розцінили як дещо завуальоване попередження, що Белград розглядає всі варіанти, включаючи військові дії.

Росія може використовувати Сербію для дестабілізації Балкан і таким чином відвернути хоча б якусь увагу від війни в Україні

Сербський союзник Росія засудила косовський уряд, заявивши, що останні дії спрямовані на вигнання сербів, які залишилися з Косова. На Заході побоюються, що Росія може використати Сербію для дестабілізації Балкан і таким чином відвернути хоча б якусь увагу від війни в Україні.

Зі своєї сторони, Курті звинуватив Вучича в тому, що він спровокував “неприємності”.

“Наступні кілька годин, днів і тижнів можуть бути важкими й проблематичними”, – написав прем’єр Косово у Facebook.

Вступ до ЄС як “пряник”

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, пише Bloomberg. Там мешкає понад 100 тис. сербів. Загалом населення частково визнаної країни 1,8 млн осіб, переважно етнічних албанців.

Колишня сербська провінція проголосила незалежність майже через десять років після того, як бомбардування НАТО зупинило військову кампанію сербських військ проти косовських сепаратистів у 1998-1999 роках. З того часу миротворча місія під проводом НАТО залишається на цій території.

Дві країни зобов’язалися в 2013 році розпочати діалог за посередництва ЄС, щоб спробувати вирішити питання, але досягнуто незначного прогресу.

І Сербія, і Косово прагнуть вступити в ЄС. Проте вони досягли незначного прогресу в переговорах, які проводять за посередництва ЄС, щодо налагодження відносин. Перспектива вступу в Євросоюзу є “пряником” для обох країн, щоб шукали спільну мову і проводили реформи. Налагодження відносин між ними ключова умова для набуття права на потенційне членство в Євросоюзі. Росія і Китай на стороні Сербії й не визнають Косово, а також перешкоджають його вступу в ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Генштабі Сербської армії йдуть переговори з командуванням сил НАТО в Косово ЗМІ

“Усі балканські країни перебувають на різних етапах процесу вступу в ЄС. Офіційні особи ЄС недавно прагнули спонукати уряди в регіоні продовжити реформи на фоні побоювань щодо зусиль Росії щодо посилення свого впливу на Балканах. Сербія залишається рідкісною європейською країною, яка підтримує дружні відносини з Росією, незважаючи на вторгнення в Україну і відмовилася приєднатися до західних санкцій проти РФ”, – зазначає ABC.

До кордонів із Сербією косовари підтягують спецпризначенців. Місія НАТО в Косово заявила, що готова втрутитися у конфлікт із Сербією.