“У мене більше немає кумира”. Магучіх розповіла, як змінилося її ставлення до росіянки Ласіцкене

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, каже легкоатлетка з Дніпра, стосунки між українськими та російськими спортсменками припинилися, їх більше немає. Причиною тому стало “повне мовчання” та байдужість росіянок.

За словами Магучіх, ніхто з росіянок не написав їм після 24 лютого, а багато спортсменів вважали, що війна – не їхня проблема, оскільки вони “не можуть нічого зробити”.

Коли після трьох місяців війни Ласіцкене порушила мовчання, в українській збірній це викликало лише обурення, сказала вона NRK.

Магучіх нагадала: все, що зрештою зробила олімпійська чемпіонка з РФ написала листа голові Міжнародного Олімпійського комітету Томасу Баху. У ньому Ласіцкене звинуватила президента МОК у “боягузстві” та “порушенні олімпійської хартії” через санкції проти спортсменів із Росії.

Після розв’язаної РФ війни з Україною, відсутності на неї реакції від російських спортсменів та листа до МОК Магучіх більше не вважає Ласіцкене своїм кумиром, пише NRK.

Українка зізналася, що “частина її шкодує” про те спільне фото з росіянкою на Олімпіаді. Але це вже сталося і вона не може нічого змінити, додала Магучіх. Спортсменка каже, що це був досвід, який зробив її ментально сильнішою.

“У мене більше немає ідола. Тепер я виступаю з усвідомленням того, що я кумир для багатьох українських стрибунів. І я хочу ставати кращою заради них”, – заявила Магучіх.

Контекст:

У фіналі змагань зі стрибків у висоту на Олімпійських іграх 2020 року в Токіо Марія Ласіцкене, яка виступала від Олімпійського комітету Росії, виграла золото, Магучіх  бронзу. Після цього спортсменки обнялися, а також сфотографувалися поряд із розгорнутими прапорами.

Українці розкритикували Магучіх у соцмережах та звернули увагу на те, що вона є молодшою лейтенанткою Збройних сил України, а Ласіцкене – капітанкою збройних сил РФ.

За легкоатлетку заступилися інші спортсмени-олімпійці – каратист Станіслав Горуна, борець та нардеп від “Слуги народу” Жан Беленюк. Її підтримали й у Федерації легкої атлетики України.

Магучіх, повернувшись із Токіо 12 серпня, прокоментувала ситуацію. “Я представляю Україну на міжнародному рівні з 2017 року, і я дуже пишаюся тим, що піднімаю наш прапор і співаю гімн”, – сказала вона. Спортсменка також подякувала воїнам, які захищають Україну на фронті, і пояснила, що після фіналу Олімпіади відчувала такі сильні емоції, що хотілося “обійняти весь світ”.

Ласіцкене сказала, що “головне, щоб Ярославі та решті українських дівчат було спокійно і комфортно“, і підкреслила: “Жодні заяви не змінять мого теплого ставлення та поваги до [українських спортсменок]”.

У Міноборони України тоді пообіцяли “належним чином ознайомити” спортсменів-військовослужбовців із доктриною публічного спілкування.