На території Протасового Яру створять ландшафтний заказник

На території парку Протасів Яр у Києві створять ландшафтний заказник.

За відповідне рішення проголосували депутати Київської міської ради. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у Telegram.

“Підтримали таке рішення 85 депутатів. Створення заказника це вшанування пам’яті Романа Ратушного і свідчення того, що його справа і справа багатьох киян, які боролися за цю зелену зону, була не марною”, йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На честь Романа Ратушного створили панно як оформлюють особливі квітники в Києві

Кличко 14 липня закликав депутатів Київради схвалити рішення про створення ландшафтного заказника місцевого значення “Протасів Яр”.

12 липня екологічна комісія Київради підтримала проєкт рішення “Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення “Протасів Яр”.

Раніше ГО “Захистимо Протасів Яр” повідомляла, що у порядку денному засідання Київради немає проєкту про оголошення 20 гектарів Протасового Яру ландшафтним заказником.

Проєкт збереження зеленої зони у Протасовому Яру

Проєкт цього рішення зареєстрували у листопаді 2021 року. Після того, як суди остаточно визнали недійсним договір суборенди у Протасовому Яру, було узгоджено пропозиції до цього проєкту. Рішення зобов’язує забудовника, компанію “Бора”, змінити цільове призначення ділянки.

Київрада перевела ділянку до території житлової та громадської забудови 2007 року, за мерства Леоніда Черновецького. Дніпровська компанія “Дайтона Груп”, яка отримала ділянку в суборенду від фірми “Бора”, планувала збудувати там три 30-поверхівки ЖК Tourbillon.

18 червня на прощанні з Романом Ратушним Кличко запевнив, що Протасів Яр залишиться зеленою зоною.

Роман Ратушний український громадський активіст. Здебільшого його діяльність стосувалася незаконних забудов Києва. 2018 року Ратушний заснував ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, що за рік переросла в повноцінну ГО. Учасники організації борються проти забудови зеленої зони Протасового Яру.

З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь у боях під Києвом, а потім воював на Сумщині й під Ізюмом.

9 червня під час бойового завдання під Ізюмом на Харківщині столичний активіст загинув. Широкому загалу про його загибель стало відомо лише 14 червня.

У Протасовому Яру у Солом’янському районі Києва облаштували місце памʼяті активіста Романа Ратушного, який загинув у боях на Харківщині.