Росіян та білорусів усунули від змагань із важкої атлетики

“У відповідь на звернення Федерації важкої атлетики України Міжнародна IWF та Європейська EWF застосували санкції проти Росії та Білорусі за війну проти України. Спортсмени, тренери та судді з РФ та [Білорусі] відсторонені від усіх змагань під егідою IWF та EWF”, – написав міністр.

Спортсменам також не можна брати участь у змаганнях під нейтральним прапором.

Без участі Росії та Білорусі відбудуться чемпіонат світу серед юніорів, чемпіонат Європи, чемпіонат світу серед юнаків і дівчат до 17 років, чемпіонат Європи серед юнаків та дівчат до 15 і до 17 років. Також у Росії забрали право проводити в себе чемпіонат Європи, який мав відбутися цьогоріч.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів із РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, а саме з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема – із фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ та Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань.