Столтенберг закликав ЄС нарощувати допомогу Україні

ЄС слід наростити допомогу Україні, щоб у майбутньому не довелося платити набагато вищу ціну.

Поразка України зробить Європу більш вразливою для російської агресії, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час слухань у Комітеті Європейського парламенту із закордонних справ, повідомляє “Укрінформ”.

“Уроки подій у Грузії 2008 року, анексії Криму у 2014 році, підривних дій на Донбасі у 2014 році, зрештою, повномасштабне жорстоке вторгнення президента Путіна у лютому все це говорить про те, що РФ просто використовують силу, вони відновили ідею сфер впливу, коли сильні можуть вирішувати, що мають робити слабкі сусіди”, підкреслив він.

Він закликав пам’ятати, що ціну, яку платить ЄС і НАТО, можна виміряти грошима. А ціна, яку платять українці, вимірюється життям.

“Тому ви повинні платити. Платити за підтримку, за гуманітарну допомогу, за наслідки економічних санкцій. Тому що альтернативою є плата набагато вищої ціни. Потім”, – сказав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберґ спрогнозував терміни вступу Фінляндії та Швеції в НАТО

Генсек НАТО також наголосив, що йдеться про суверенну незалежну державу з населенням понад 40 мільйонів людей, які живуть у Європі, які були жорстоко атаковані набагато сильнішою Росією.

“Отже, ви повинні припинити скаржитися і нарощувати свою допомогу. Точка!” ці слова Столтенберга депутати Європарламенту зустріли оплесками.

Генсек НАТО зазначив, що Захід має бути готовим підтримувати Україну протягом тривалого часу.

“Після того,що ми бачили в Бучі та в інших місцях, у моєму розумінні, це не відповідало б гідній поведінці сусідів та друзів України”, заявив він.

В альянсі сконцентровані на військовій допомозі Збройним силам України, заявив Столтенберг. Проте, У НАТО не обговорюють членство України найближчим часом.