Євро вперше за 20 років став дешевшим за долар

Курс євро впав на 0,4% до 0,9998 за долар і досяг найнижчого рівня з грудня 2002 року.

Про це пише Reuters. В поточному році євро пережив стрімкий й жорсткий спад через безліч факторів. Вперше за більше ніж двадцять років, курс валюти подолав паритету із доларом. Експерти вказують, Що лімітування витрати палива, стагфляція, очікувана рецесія – «все це хороші причини для ведмежого настрою щодо євро».

Починаючи з впровадження євро в 1999 році, валюта находилась нижче за паритет до долара нетривалий час. Востаннє це було між 1999 й 2002 роками, коли у жовтні 2000 року курс євро упав до рекордно низького рівня 0,82 долара.

Видання пише, що падіння євро лише підживлює рекордно високу інфляцію, яку Європейський центральний банк намагається стримати.

Нагадаємо, тиск за долар посилювався в міру зростання ризиків глобальної рецесії. Це потрясло й низку інших валют. Проте євровалюта зазнала найсильнішого удару, оскільки різке зростання цін на європейський газ посилило побоювання щодо економічного зростання. Аналітики прогнозували, що єдина валюта, яка досягла найнижчого рівня з 2002 року, незабаром впаде до паритету.

Варто зазначити, останніми роками курс євро коливався на рівні 1,15-1,25 за долар. З початку 2022 року котирування впали на 15%, але послідовне зниження курсу євро почалося ще раніше – у першій половині 2021 року.

Такий тренд визнавали очікування ринку на тлі намірів ФРС США підвищувати відсоткові ставки швидше й радикальніше, на відміну від Європейського центрального банку. Так і сталося: Федрезерв почав підвищувати ставки в березні. Наступний крок підвищення ключової ставки ФРС зробила у травні — на пів відсотка. Вже у червні центробанк наважився збільшити ключову відсоткову ставку відразу на 0,75 в.п., що стало найбільшим кроком підвищення з 1994 року.

Європейський центральний банк лише починає відходити від нульових відсоткових ставок. Нагадаємо, Європейський центральний банк оголосив про рішення підвищити відсоткові ставки вперше з 2011 року. Таке рішення продиктоване інфляцією, й спрямоване на зменшення зростання цін у єврозоні.

Чим вищі ставки – тим вища дохідність державних облігацій, а отже, рішення ФРС США сприяють швидшому перетоку капіталів у доларовий простір.

Інша причина паритету – наслідки російсько-української війни, які більше відчуваються в Євросоюзі. На тлі газової кризи значно посилились побоювання рецесії у ЄС.