Російські хакери почали масовані кібератаки проти Латвії

У Латвії фіксуються дуже інтенсивні атаки російських хакерських груп, таку активність пов’язують з допомогою країни Україні та майбутніми виборами.

Про це повідомляє LSM з посиланням на директора ризького Центру стратегічної комунікації НАТО (Stratcom COE) Яніса Сартса.

Можливими причинами небувалої раніше активності кібератак у Stratcom COE називають намір латвійської влади знести радянський меморіал у Ризі; активну допомогу Латвії Україні, а також майбутні парламентські вибори.

За словами Сартса, мета DDoS-атак – зробити деякі сайти та електронні послуги недоступними для жителів, і це може бути спробою продемонструвати силу рф і слабкість Латвії. Він зазначив, що інфраструктура Латвії у цій ситуації зарекомендувала себе гідно, населення країни атак не помітило.

З огляду на швидкі парламентські вибори в країні (13 липня в Латвії розпочався прийом кандидатських списків, вибори відбудуться 1 жовтня), керівник Stratcom COE позитивно оцінив той факт, що влада дослухалася до застережень і відмовилася від ідеї запровадити електронне голосування, оскільки це рішення хоч і сучасне, але більш уразливе з погляду безпеки.

Читайте також:

29 червня російські хакери атакували декілька норвезьких урядових сайтів і сервісів, назвавши це помстою за обмеження Норвегією традиційного маршруту транзиту вантажів на Шпіцберген.

27 червня від кібератаки постраждали литовські державні установи та приватні структури.

З початку війни рф проти України зафіксовані атаки російських хакерів проти урядів, аналітичних центрів і підприємств 42 країн-союзників України.

17 червня Мін’юст США заявив про ліквідацію російського ботнету RSocks. Він діяв під виглядом постачальника проксі-серверів.