НАБУ зловило колишнього топ-посадовця – розтрата 426 млн грн

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові Нацагентства з управління арештованим майном Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою і розтраті 426 млн грн у 2019 році.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Антон Янчук очолював АРМА у 2016-19 роках.

Керівник АРМА з посадовцями агентства був у змові з представниками державного підприємства “СЕТАМ”, приватними компаніями та іншими особами, за даними слідства.

Організували схему з продажу за заниженою вартістю через торговельну площадку майна цього ДП, яке арештовали в рамках кримінальних проваджень і передали в управління агентства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портнова випустили з України

Посадовці АРМА готували обґрунтування належності арештованих активів до таких, якимими важко управляти, зберігати або ж майно швидко псується і може втратити свою вартість.

У подальшому вартість майна оцінювали, як суттєво нижчу за ринкову.

Потім виставляли на електронні торги, а представники держпідприємства “СЕТАМ”, які організовували ці торги, забезпечували перемогу наперед визначеній приватній компанії.

Крім Янчука про підозру повідомили чотирьом особам: начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, спеціалісту відділу з розвитку ДП “СЕТАМ”; оцінювачу; засновнику і директору приватної компанії.

В ході слідства встановили чотири епізоди злочинної діяльності:

продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбаних для будівництва магазинів торговельної мережі “Ашан” (вартість зменшили у 18 раз). Мережа “Ашан” зазнала збитків, оскільки із володіння мережі вилучили вищевказані земельні ділянки;

продаж 2,6 тис. т піску річкового середньої і дрібної крупності на Київщині (зменшили вартість більше ніж у шість разів порівняно з ринковою);

продаж понад 4,5 тис. т карбаміду (вартість зменшили майже у п’ять разів);

продаж зерна, крупи та олійних культур (вартість зменшили у чотири рази).

Для унеможливлення подальшої реалізації злочину, САП і НАБУ ініціювали арешт на земельні ділянки і гроші, сплачені за річковий пісок.

Досудове розслідування триває.

Агентство з розшуку та менеджменту активів створили у 2015 році. Це було одним з основних критеріїв виконання Україною плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

З серпня минулого року обов’язки голови агентства виконує Дмитро Жоравович.

Об’єкти на території резиденції “Межигір’я” передали АРМА. Конкурс на управління комплексом, де мешкав Віктор Янукович, планували провести весною минулого року.