Президент Болгарії заявив про можливість нових дострокових виборів у жовтні

У Болгарії у жовтні відбудуться дострокові вибори, якщо парламентські партії не зможуть сформувати уряд.

Про це заявив президент Румен Радев, пише Euractiv.

Політична криза в Болгарії почалася у червні, коли популістська партія «Є такий народ» вийшла з чотирипартійної правлячої коаліції. Опозиційна партія ГЕРБ на чолі з колишнім прем’єр-міністром Бойком Борисовим ініціювала вотум недовіри, і уряд Кирила Петкова було відправлено у відставку.

Найбільша партія у парламенті — «Зміни продовжуються» — намагалася сформувати новий уряд, але не змогла зібрати 121 депутата і вирішила не пропонувати новий уряд.

Тепер президент має передати мандат другій за величиною партії – ГЕРБ. Борисов уже заявив, що його партія не намагатиметься сформувати уряд.

Згідно з Конституцією, президент обирає третю партію незалежно від кількості її депутатів. Якщо третя партія зазнає невдачі, президент розпускає парламент, призначає тимчасовий уряд та дострокові вибори. Це має статися у двомісячний термін після розпуску парламенту.

12 липня Радев заявив, що якщо необхідно провести дострокові вибори, їх доцільно провести на початку жовтня, щоб новий парламент мав легітимність. Якщо вибори відбудуться у вересні, то є ризик низької явки виборців.

«За Конституцією я маю негайно оголосити вибори протягом двох місяців. Це означає вибори у вересні, що також пов’язане із ризиком. Але, з іншого боку, надмірне затягування процедури формування уряду призводить до спокуси ухвалення управлінських рішень та кадрових перестановок», — сказав Радев.

Він додав, що найближчими днями передасть другий мандат ГЕРБ. Радев підкреслив, що за кілька днів до кінця липня парламент, як очікується, сформує правлячу більшість і ухвалить важливі закони.

Він зазначив, що партії, які мають амбіції брати участь в уряді, мають чітко оголосити, які заходи вони пропонують. За його словами, партії проводять між собою дедалі жирніші червоні лінії, тому сформувати уряд після можливих дострокових виборів стає дедалі важче.

Читайте також: 

Болгарські спецслужби мають дані про те, що росія платить близько 2 тисяч євро на місяць громадським діячам, журналістам і політикам за поширення російської пропаганди в країні.

28 червня влада Болгарії оголосила персонами нон ґрата 70 росіян – дипломатів і технічного персоналу посольства росії у Софії. Вони намагалися втручатися у внутрішню політику держави та займались шпигунством.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирило Петков заявив, що рф використала тактику гібридної війни, щоб повалити його уряд – йому винесли вотум недовіри 22 червня.