Іспанія запровадить тимчасові податки на банки й енергокомпанії для боротьби з інфляцією

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес у вівторок оголосив про запровадження «надзвичайних і тимчасових» податків для банків і енергетичних компаній на тлі зростання цін і вартості комунальних послуг.

Про це повідомляє Europa Press.

Нові податки стосуватимуться банків і великих підприємств, які виробляють електрику, газ і нафту з обігом понад мільярд євро на рік. Передбачається, що закони для закріплення податків набудуть чинності з 2023 року.

Планується, що податок для енергокомпаній діятиме два роки й принесе до бюджету до чотирьох мільярдів євро, а податок на банки – ще три мільярди доларів за цей же час.

Крім того, уряд Іспанії з вересня по грудень зробить безкоштовними проїзні на приміські поїзди й запровадить знижки для проїзних для міського транспорту, а учням віком від 16 років – виплатить по 100 євро.

Економіка Іспанії зазнала втрат через війну в Україні, зростання інфляції та цін на енергоресурси, а також високий рівень безробіття. Минулого місяця іспанський уряд виділив понад дев’ять мільярдів євро на соціальну допомогу.

Читайте також: 

Уряд Іспанії передало Україні 15 автомобілів швидкої допомоги, з них 10 одержала Державна прикордонна служба.

Іспанія підтримує новий пакет санкцій ЄС проти росії.

Уряд Іспанії надасть цього року додатково 1 мільярд євро в рамках свого зобов’язання збільшити витрати на оборону.