Легкі та швидкі: аналітик розказав про переваги HIMARS

Українські військові вдало використовують у воєнних діях реактивні системи залпового вогню HIMARS. Вони легко пересуваються й можуть стріляти на ходу.

Зокрема, завдяки ним Збройні сили України влучили в склади боєприпасів ворога в Новій Каховці. Про переваги HIMARS розповів аналітик з питань оборони, професор Майкл Кларк, пише Sky News.

За його словами, на Донбасі на сході України, який останніми тижнями перебуває в центрі уваги російських військ, триває “оперативна пауза”, оскільки кремлівські війська рухаються до міста Слов’янськ у Донецькій області.

Вибух у контрольованому Росією місті Нова Каховка був “найбільшим з усіх, які ми бачили досі”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працює HIMARS: у Луганську військова частина окупантів розлетілась вщент

“Українці обстріляли склад боєприпасів у Новій Каховці, який знаходиться в кінці залізничної розв’язки на одному з мостів через Дніпро. Вибух був величезним. У склади влучили високомобільною артилерійською ракетною системою HIMARS”, зазначив Кларк.

Він пояснив, що HIMARS “досить легкі” і є транспортними засобами. Тобто їх завжди можна швидко перемістити в інше місце.

“Касета містить шість ракет, і її можна ввімкнути за три хвилини. Для цього потрібна команда з трьох осіб. При цьому можна стріляти і їхати”, розповів Кларк.

Вони настільки швидкі, що росіяни не встигнуть навіть випустити у відповідь ракети по місцю, звідки стріляли.

HIMARS це високомобільна реактивна система залпового вогню. Призначена для ураження районів зосередження артилерійських систем, засобів ППО і вогневої підтримки, вантажного транспорту, бойових машин і бронетранспортерів.

Увечері 11 липня Збройні сили України вдарили по складу боєприпасів загарбників у Новій Каховці. Почалася детонація та пожежа. Повідомлялося, що на момент удару на базі був великий автопарк техніки окупантів. Зокрема, понад 40 бензовозів.

Пропагандистське ЗМІ писало, що удар ЗСУ нібито припав по складах із селітрою, “пошкоджені ринок, лікарня та будинки”.

Оперативне командування “Південь” підтвердило знищення ворожого складу з боєприпасами в тимчасово захопленій Новій Каховці на Херсонщині. У результаті прицільного попадання ворог не дорахувався живої сили та військової техніки, повідомило командування 12 липня.