Рекордні постачання пального росії на Близький Схід не компенсує можливості ринку ЄС

Країна-агресор нарощує постачання бензину й нафти на Близький Схід, оскільки через санкції їй складно продавати енергоресурси в Європі. Імпорт близькосхідних нафтопродуктів із росії минулого місяця досяг найвищого рівня з початку 2016 року, але це не компенсує падіння європейського імпорту.

Про це пише Liga.Бізнес  з посиланням на агентство Bloomberg.

Динаміка зростання потоків із росії на Близький Схід спостерігалася щомісяця з лютого, коли росія здійснила широкомасштабне воєнне вторгнення в Україну. За даними Vortexa Ltd., зібраними Bloomberg, у червні вони досягли 155 тис. барелів на день. Проте імпорт Європи, навпаки, за відповідний період скоротився на 30%.

Левова частина близькосхідного імпорту з росії — це мазут, бензин, реактивне й дизельне пальне. Понад третина імпорту минулого місяця припала на центр торгівлі та зберігання нафти у Фуджейрі.

За словами Коена Весселса, старшого аналітика з нафтопродуктів в Energy Aspects Ltd, швидше за все, російські потоки на Близький Схід поки триватимуть. Але він каже, що вони, ймовірно, зрештою сповільняться через майбутні санкції, пов’язані зі страхуванням судноплавства, оскільки тоді Росія в основному залежатиме від свого власного флоту для переміщення вантажів.

За даними Vortexa, близькосхідний імпорт із росії скоро перевершить червневий рекорд: постачання перевищать 220 тис. барелів за день у період з 1 до 11 липня.

В підсумку варто зазначити, близькосхідний імпорт із росії становить неістотну частину всього російського експорту нафтопродуктів. Вони також далекі від того, щоб компенсувати падіння європейського імпорту з країни, що скоротився більш ніж на півмільйона барелів на день із лютого до червня, пише Bloomberg.

Раніше повідомлялося, президент Бразилії Жаїр Болсонару заявив, що його країна веде перемовини з росією щодо імпорту дешевого російського палива.

Також писали, що ціни на нафту впали у вівторок, 12 липня. Нові заходи боротьби з COVID-19 в Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, і побоювання уповільнення світової економіки вплинули на перспективи попиту на паливо.  Проте у Сполучених Штатах побоюються, що світова ціна на нафту може зрости на 40% до приблизно 140 доларів за барель, якщо запропоноване обмеження ціни на російську нафту не буде ухвалено.