ДБР розслідує розповсюдження фейків щодо знищення секретних документів бюро

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження через «інформаційну атаку та втручання в роботу» правоохоронного органу.

«Під час російської військової агресії проти України деякі діячі займаються розхитуванням ситуації в країні та поширюють недостовірну інформацію про роботу правоохоронної системи держави. Зокрема, пробують дестабілізувати роботу ДБР. Для цього в інформаційне поле вкидається недостовірна інформація про нібито знищення бюро матеріалів громадсько-резонансних кримінальних виробництв», – заявили в бюро.

У бюро зазначили, що такі дії нібито можуть мати ознаки кримінального правопорушення, а тому було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 343 КК України (втручання у діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця).

У ДБР кажуть, що всі кримінальні провадження, зокрема про розгін Євромайдану, «вугільну справу», Харківські угоди та інші, розслідуються в «повній відповідності до раніше затверджених планів і будуть передані до суду у визначені терміни».

Правоохоронці наголосили, що на початку повномасштабного вторгнення росії представники органу знищили лише окремі носії секретної інформації, щодо яких були вимоги законодавства.

«Узгодження прокурорів для знищення таких документів потрібне лише в умовах мирного часу, тоді як знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає. Звинувачення бюро в нібито безпідставному знищенні важливих матеріалів, що ускладнюють подальше розслідування резонансних справ, не відповідає дійсності. Мета таких повідомлень — дискредитувати бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати всю правоохоронну систему, а також вивести з-під відповідальності окремих чиновників та чиновників, які вчинили незаконні дії чи бездіяльність», — заявили у ДБР.

Раніше повідомлялося, що в день початку повномасштабного вторгнення росії спецслужби знищували важливі документи, які могли потрапити до рук ворога, зокрема секретні матеріали кримінальних проваджень «особливої важливості». За даними журналістів, серед них були матеріали розслідувань про «Харківські угоди», про діяльність Віктора Януковича та його спільників, про «збіднення армії» до 2014 року, «вугільну справу» Віктора Медведчука та інші документи.

Держбюро розслідувань 8 липня опублікувало заяву, що публікації про нібито знищення ДБР на початку повномасштабного вторгнення росії до України серії резонансних кримінальних проваджень «не відповідають дійсності і мають відверто маніпулятивний характер».

Читайте також:

ДБР офіційно завершило розслідування щодо 6 суддів-зрадників із Криму.

Кримським «суддям»-колаборантам загрожує до 15 років за травлю кримських татар.

Кримській екс-судді, що відправила за ґрати Балуха, загрожує солідний тюремний строк.