Італія надасть Україні 200 мільйонів євро кредиту: на що спрямують кошти

Україна отримає від Італії 200 млн євро кредиту на зарплати вчителям. У вівторок, 12 липня, український уряд ухвалив відповідну постанову.

«Кабінет міністрів України ухвалив постанову про залучення безвідсоткового кредиту від Італії на суму до 200 млн євро через адміністративний рахунок МВФ. Кошти будуть направлені до Держбюджету України на фінансування заробітних плат педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти», – йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.

Зазначено, що Італія надасть кредит на 15 років (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту строком на 7,5 років). Відсотки за користування кредитом не нараховуються.

Варто зазначити, що Єврокомісія запропонувала пакет допомоги Україні в розмірі 9 млрд євро ще навесні, потім його схвалили лідери країн — членів Євросоюзу.

Однак, за інформацією західних ЗМІ, у Німеччині блокують виділення цієї допомоги Україні. ФРН схвалила лише перший транш у розмірі 1 млрд, кошти від якого повинні бути виплачені Україні до кінця липня.

Нагадаємо, нова програма макрофінансової допомоги формуватиметься з 25-річних кредитів із пільговим періодом на 10 років. За словами чиновників в Брюсселі, відсоткові платежі покриватимуться з бюджету ЄС.

Раніше повідомлялося, Україна отримає 1,7 мільярда доларів гранту від Цільового фонду одного донора, який було створено МБРР, Міжнародною асоціацією розвитку та USAID.