У РНБО відреагували на вимогу Конгресу США звільнити Єрмака

У Раді національної безпеки України прокоментували скандал, пов’язаний із заявами конгресвумен Вікторії Спартц стосовно Андрія Єрмака.

Учора конгресвумен Сполучених Штатів Америки Спартц закликала керівника Офісу президента України піти у відставку. Звернення політикині не повинне викликати подив, заявив секретар РНБО Олексій Данілов, передає “Радіо Свобода”.

“Немає абсолютно нічого дивного у зверненні Спартц до президента Джо Байдена. Конгресвумен має право звертатися або до президента, або до голови уряду чи інших посадовців. Це робиться задля отримання роз’яснень щодо тих питань, які їх цікавлять. Для України ця практика також не є чимось новим. У нашій державі є поняття депутатський запит, тож чогось екстраординарного у такій заяві або проханні немає”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Конгресі США закликали Єрмака піти у відставку

Процедура звернення передбачає, що упродовж певного терміну потрібно надати відповідь народному обранцю. Водночас в Україні відсутні документи, які б підтверджували припущення конгресвумен.

“Не буває дня, щоб від депутатів не надходив запит. Однак доказів, які б стосувались причетності Єрмака до Росії, у апараті РНБО немає. Коли такі документи будуть, ми обов’язково маємо повідомити суспільство. На сьогодні у нас таких документів нема”, наголосив Данілов.

Членкиня Палати представників США Вікторія Спартц звернулася до президента Джо Байдена з проханням перевірити можливі “російські зв’язки” глави Офісу президента України Андрія Єрмака.

Уривок листа в якому Спартц згадує Єрмака, прикритий чорною плашкою. Але в загальному описі листа є коротка згадка про нібито наявність “різноманітної розвідувальної інформації щодо дій Єрмака в Україні та його ймовірних зв’язків з Росією”. Відповідний лист опублікували в мережі.

У МЗС розкритикували звернення Спартц, заявивши, що її дії “є неприхованою спробою повернути в американську політику класичні наративи російської пропаганди про начебто зв’язки керівництва України з РФ”.

Спартц заявила, що президент України Володимир Зеленський “повинен вирішити проблему” Єрмака й закликала МЗС України серйозно ставитися до її заяв.