ЄКА припиняє співпрацю з «Роскосмосом» у проєктах по Марсу

Європейське космічне агентство (ЄКА) припинило співпрацю з «Роскосмосом» у проектах з вивчення Марса.

Про це повідомляє директор ЄКА Йозеф Ашбахер в Twitter.

«Рада директорів доручила мені офіційно припинити призупинене в даний час співробітництво з Роскосмосом по місії ExoMars Rover і Surface Platform», – зазначив він.

За його словами, інформація про подальші дії в цих проектах з іншими партнерами будуть представлені 20 липня.

«У другій ноті Рада звернулася до місій ExoMars Rover і Surface Platform, визнавши, що обставини, які призвели до припинення співпраці з «Роскосмосом», – війна в Україні і санкції – продовжують переважати», – додав він.

Місія ExoMars 2022 мала складатися з двох елементів, які висадяться на Марсі: європейського марсохода «Розалінд Франклін» і російської надводної платформи «Козачок».

Очікувалося, що марсохід з цієї платформи мав відправитися на поверхню планети для пошуку органічних матеріалів раннього періоду існування Марса. Російська платформа мала вивчати поверхню в місці посадки.

Передбачалося, що датчики і прилади на платформі будуть використовуватися для вивчення розподілу підземних вод в районі посадки, а також вивчення обміну летючими речовинами між атмосферою і поверхнею.

Після демонстрації російськими космонавтами прапорів терористичних «ЛДНР» на Міжнародній космічній станції Україна закликала виключити рф із усіх міжнародних космічних програм.

4 липня космонавти рф Олег Артем’єв, Денис Матвєєв і Сергій Корсаков розгорнули «прапори» створених кремлем на Донбасі терористичних організацій, «привітали» із захопленням Лисичанська й Луганської області, а також висловили підтримку повзучій окупації Донецької області.

Американський астронавт Террі Вертс закликав керівництво NASA та союзників відповісти на провокацію.

Адміністрація соціальної мережі Twitter обмежила можливості облікового запису очільника «роскосмосу» Дмитра Рогозіна, і вимагає видалити ворожий допис про Україну.