Гаррісону Форду – 80: пропонуємо культові фільми із зіркою “Індіани Джонса”

Американська кінозірка Гаррісон Форд 13 липня відзначає 80-річчя. За понад 50 років акторської кар’єри він зіграв у десятках популярних стрічок.

Gazeta.ua зібрала найвідоміші ролі зіркового іменинника.

“Зоряні війни” (1977)

Стрічка стала культовою не лише завдяки спецефектам, а й зірковому акторському складу. До нього ввійшов і Форд, який виконав роль контрабандиста і капітана найшвидшого зорельота “Тисячолітній сокіл”.

“Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега” (1981)

Головний герой фільму археолог, шукач пригод і скептик. Він вирушає в екзотичні місця в пошуках артефактів, бореться з перешкодами на шляху і знаходить час на романи.

“Утікач” (1993)

Лікаря Річарда Кімбла, якого зіграв Форд, засуджують за вбивство його дружини. Однак він цього злочину не скоював. Тож Кімбл намагається знайти докази, які очистять його ім’я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Том Генкс святкує 66 років: найпопулярніші стрічки з кінозіркою

“Літак президента” (1997)

Влада в Казахстані захоплена комуністами, які хочуть відродити СРСР. Спецпідрозділ Сполучених Штатів проводить операцію по захопленню і знешкодженню казахського диктатора, генерала Івана Радека. Президент США Джеймс Маршалл після виступу, присвяченому арешту Радека, вилітає з Москви в Штати. Він не підозрює, що під час посадки на президентський літак проникла група комуністів, аби звільнити лідера з в’язниці.

“Шість днів, сім ночей” (1998)

Редакторка гламурного журналу Робін Монро (Енн Гейч) вирушає у відпустку разом з коханим Френком Мартіном (Девідом Швіммером). На острів їх доставив свавільний і буркотливий пілот Квінн Гарріс (Форд). Але закохані швидко забувають про складнощі перельоту, як тільки опиняються на пляжі. Френк освідчується Робін. Раптово Робін викликають через робочі проблеми. Під час польоту Робін і Квінн потрапляють в грозу. Літак здійснює вимушену посадку на безлюдному острові. Їм доводиться вчитися виживати в диких умовах.

Випустять гру про Індіану Джонса. Розробкою займатиметься студія MachineGames, відома по шутерам серії Wolfenstein. У Disney уточнили, що гра розповість повністю оригінальну, окрему історію, дія якої розгортається на піку кар’єри знаменитого шукача пригод.

Компанія Lucasfilm, якій належать права на усі частини стрічки, запустила підрозділ Lucasfilm Games. Створили спеціально для відеоігри. Видавництво Bethesda презентувало тизер.