У ЄС обговорюють надання Україні п’ятого траншу військової допомоги

Європейський Союз вивчає можливість надання Україні чергового траншу військової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро.

«З початку вторгнення ми надали два мільярди євро військової допомоги Україні через Європейський фонд забезпечення миру, зокрема, першу в історії можливість надання летальної зброї. І ми обговорюємо виділення п’ятого траншу в розмірі 500 мільйонів євро», – заявив генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Стефано Санніно, повідомляє «Українська правда».

Він також зазначив, що Євросоюз залишається сильним і згуртованим перед обличчям російської агресії і готовий координувати надану Україні військову допомогу в рамках формату «Рамштайн».

Варто зазначити, що Єврокомісія запропонувала пакет допомоги Україні в розмірі 9 млрд євро ще навесні, потім його схвалили лідери країн — членів Євросоюзу.

Однак, за інформацією західних ЗМІ, у Німеччині блокують виділення цієї допомоги Україні. ФРН схвалила лише перший транш у розмірі 1 млрд, кошти від якого повинні бути виплачені Україні до кінця липня.

Нагадаємо, нова програма макрофінансової допомоги формуватиметься з 25-річних кредитів із пільговим періодом на 10 років. За словами чиновників в Брюсселі, відсоткові платежі покриватимуться з бюджету ЄС.

Раніше повідомлялося, Україна отримає 1,7 мільярда доларів гранту від Цільового фонду одного донора, який було створено МБРР, Міжнародною асоціацією розвитку та USAID.