У росії паніка: HIMARS відправили на помийку історії російські системи ППО — експерт

Американська зброя, зокрема високомобільна артилерійська ракетна система HIMARS, зруйнувала міф про непереможність російських протиракетних систем.

Про це в інтерв’ю Радіо НВ заявив голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт Сергій Кузан.

За його словами, більше ніхто в світі не купить російські протиракетні системи, адже ні С-300, ні С-400 не здатні перехоплювати HIMARS.

«Американська зброя показала високий клас і перемогла всі ті хвалебні реляції, які росіяни використовували на адресу своїх С-300, С-400 про те, що вони непереможні. І під цією маркою попродавали (комплекси – ред.) по світу. Я думаю, що більше ніхто в світі не купить цих протиракетних систем, а ті, хто купив – дуже про це пожалкують»

— Сергій Кузан,
військовий експерт

Кузан додав, що ЗСУ з допомогою американського озброєння фактично нищать на полі бою військову спроможність росії.

«Виявилося, що HIMARS можуть діставати до комплексів С-300, С-400, які і були призначені, щоб збивати американську ракету по типу тієї, яка летить з пускової установки HIMARS. Сьогодні в росії справді почалася паніка. І звучать навіть абсурдні вимоги про те, що «нам треба терміново розробити якусь протидію цим ракетам». Очевидно, що такі розробки тривають роками»

— Сергій Кузан,
військовий експерт

Нагадаємо, 10 липня зранку ЗСУ двічі вдарили по військовій базі росгвардії у тимчасово окупованому Херсоні. Були дві хвилі прильотів на територію військової частини: о 5 ранку та о 10 ранку. Захисники спалили тилові бази ворога на півдні за допомогою американських систем HIMARS.

Внаслідок атаки загинув командир російської 20-ї мотострілецької дивізії (Волгоград) Олексій Горобець. Крім того, під час удару міг загинути чи отримати поранення один із топ-офіцерів рф, полковник Олександр Нечипуренко.

А ввечері 11 липня ЗСУ знищили великий склад боєприпасів і парк автотехніки росіян у тимчасово окупованому місті Нова Каховка на Херсонщині.