Банкова привідкрила завісу переговорів про відновлення експорту зерна

У середу, 13 липня, в Стамбулі відбудуться переговори щодо відновлення експорту українського зерна. Зокрема, планується окрема зустріч дипломатів України й Туреччини.

Про це повідомляється у Telegram глави Офісу президента Андрія Єрмака.

«Раунд переговорів щодо навігації в Чорному морі відбудеться завтра в Стамбулі. Там запланована зустріч українських і турецьких представників», – написав він.

Також Єрмак додав, що після двосторонніх переговорів планується розширена зустріч України, Туреччини, ООН і рф, на якій обговорюватимуться питання функціонування морських коридорів для експорту зерна. При цьому для української сторони ключовою залишається проблема безпеки.

Нагадаємо, переговори у Стамбулі були погоджені як із російським міністром Сергієм Шойгу, так і з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

Читайте також

російські окупанти уже вивезли з тимчасово окупованих територій України до 500 тисяч тонн зернових культур, тоді як перед початком повномасштабного вторгнення у захоплених регіонах було майже 1,5 мільйони тонн зерна. За різними даними, окупанти щомісяця в середньому вивозять із країни по 150-170 тисяч тонн зернових.

22 червня делегація Туреччини провела переговори з російською стороною щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Після зустрічі, в Анкарі заговорили про позитивні зрушення.

Речник та радник президента Туреччини з міжнародних питань Ібрагім Калин заявив, що відкриття «зернового коридору» займе три-чотири тижні. Однак, за його словами, головним чинником для початку цього процесу є досягнення згоди з боку України та рф, для чого Туреччина готова провести в Стамбулі зустріч у форматі Туреччина – Україна – росія – ООН.

Керівник управління з питань ЗМІ та комунікацій офісу президента Туреччини Фахреттін Алтун заявив про досягнення консенсусу щодо створення «операційного центру», що буде займатися питанням вивезення зерна з України.

Кілька днів тому каналом гирла Бистре суднового ходу річки Дунай – Чорне море був відновлений прохід для суден, що перевозять агропродукцію. Однак в ООН зазначили, що цих перевезень недостатньо для запобігання світового голоду.

Військово-морські сили Збройних сил України долучилися до організації перевезень цивільними суднами агропродукції по Дунаю. Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України.