Нафтогаз попросив власників його єврооблігацій відстрочити на два роки виплати

«Нафтогаз України» звернувся до власників його єврооблігацій на суму майже $1,5 млрд із проханням відстрочити на два роки виплату їм купонів.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, також НАК просить відкласти на такий же термін погашення єврооблігацій-2022 на $335 млн. Причиною вказуються виняткові обставини – повномасштабне військове вторгнення рф і його вплив на енергетичну безпеку України, Війна призвела до значного економічного та ділового спаду в країні, а через нездатність багатьох клієнтів «Нафтогазу» платити за спожитий газ збільшилася заборгованість на балансі компанії та негативно вплинула на її ліквідність, через що позичальник не зможе дотримуватись поточних положень відповідних кредитних угод.

НАК пропонує виплатити всі купони з єврооблігацій-2022 та 2024 року 19 липня 2024 року і того ж дня погасити єврооблігації-2022. А купони з єврооблігацій-2026 Нафтогаз хотів би виплатити 8 листопада 2024 року.

Пропозиція включає також відмову від будь-яких випадків дефолту, що відбуваються внаслідок такої відстрочки платежу, та від дотримання певних ковенантів протягом дворічного періоду ( з 19 липня 2022 року по 19 липня 2024 року щодо єврооблігацій-2022 та 2024 та до 8 листопада 2024 року щодо єврооблігацій-2026).

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалив рішення щодо надання позики в розмірі до 300 мільйонів євро НАК «Нафтогаз України». Кошти виділені банком на компенсацію втрат видобутку природного газу після російського вторгнення в Україну.

З 1 червня 2022 року 8,8 млн домогосподарств опинились в ситуації, коли їхні постачальники не можуть поставляти їм газ. Відтак газом їх забезпечуватиме постачальник «останньої надії» (ПОН). Функція ПОН наразі покладена на Газопостачальну компанію «Нафтогаз України».

В Україні розпочато процес створення національної мережі АЗС. З цією метою розпочато юридичний процес передачі НАК «Нафтогаз України» автозаправних станцій із російських активів.

У травні уряд передав держпідприємству «Чорноморнафтогаз» (керується НАК «Нафтогаз Україна») 26 заарештованих облгазів олігарха Дмитра Фірташа.