Вперше за 20 років: зафіксовано паритет євро до долара – обмінний курс 1 до 1

У вівторок, 12 липня, на фінансових ринках уперше майже за 20 років зафіксовано паритет євро і долара, іншими словами – обмінний курс 1 до 1.

Про це пише LIGA.Фінанси з посиланням на повідомлення Reuters.

Як повідомляє агентство, курс євро опустився до найнижчого рівня з грудня 2002 року – 1,00005 за долар.

Варто зазначити, останніми роками курс євро коливався на рівні 1,15-1,25 за долар. З початку 2022 року котирування впали на 15%, але послідовне зниження курсу євро почалося ще раніше – у першій половині 2021 року.

Такий тренд визнавали очікування ринку на тлі намірів ФРС США підвищувати відсоткові ставки швидше й радикальніше, на відміну від Європейського центрального банку. Так і сталося: Федрезерв почав підвищувати ставки в березні. Наступний крок підвищення ключової ставки ФРС зробила у травні — на пів відсотка. Вже у червні центробанк наважився збільшити ключову відсоткову ставку відразу на 0,75 в.п., що стало найбільшим кроком підвищення з 1994 року.

Європейський центральний банк лише починає відходити від нульових відсоткових ставок. Нагадаємо, Європейський центральний банк оголосив про рішення підвищити відсоткові ставки вперше з 2011 року. Таке рішення продиктоване інфляцією, й спрямоване на зменшення зростання цін у єврозоні.

Чим вищі ставки – тим вища дохідність державних облігацій, а отже, рішення ФРС США сприяють швидшому перетоку капіталів у доларовий простір.

Інша причина паритету – наслідки російсько-української війни, які більше відчуваються в Євросоюзі. На тлі газової кризи значно посилились побоювання рецесії у ЄС.

Нагадаємо, тиск за долар посилювався в міру зростання ризиків глобальної рецесії. Це потрясло й низку інших валют. Проте євровалюта зазнала найсильнішого удару, оскільки різке зростання цін на європейський газ посилило побоювання щодо економічного зростання. Аналітики прогнозують, що єдина валюта, яка досягла найнижчого рівня з 2002 року, незабаром впаде до паритету.