Шотландія на три місяці призупиняє програму допомоги українським переселенцям

Шотландія з 13 липня на три місяці призупиняє свою програму допомоги українським переселенцям через брак житла для них.

Про це йдеться у заяві уряду Шотландії.

Шотландія вже надала притулок 7 тисячам українців. Третина з них отримала візи за схемою суперспонсорства, яку запустили 18 березня.

Щоб потрапити до Англії, українським переселенцям необхідно знайти конкретного британського громадянина, який готовий бути їхнім спонсором, і, зокрема, надати житло на пів року. А от для того, щоб потрапити до Шотландії, не потрібно було шукати конкретну людину — спонсором для переселенців виступав уряд.

Під час запуску програми у Шотландії планували прихистити 3 000 українців, проте станом на 11 липня шотландський уряд видав 21 256 віз. Загалом на душу населення Шотландія видала більше віз українцям, ніж Англія, Уельс та Північна Ірландія.

За останній тиждень кількість заявок на візи за суперспонсорством зросла на 21%, а кількість приїздів — на 20%. На тлі значного попиту у Шотландії фіксують брак житла для переселенців, тому програму тимчасово зупиняють на три місяці.

З 13 липня уряд не прийматиме нових заявок на візи по суперспонсорству, однак пауза не стосуватиметься тих українців, які вже подали заявки або отримали візи. 10 червня про аналогічне призупинення заявляв уряд Уельсу.

Крім того, в Шотландії заявили, що виділять 739 кімнат для тимчасового розміщення переселенців на пасажирському судні, яке буде пришвартовано в Единбурзі. Також планується реконструювати 200 невикористаних муніципальних об’єктів у Шотландії, які можна буде здавати як довгострокове житло.

Читайте також: 

Загалом до ЄС з початку війни виїхали 6,7 млн ​​українських біженців, приблизно 3 млн із них уже повернулися додому.

Згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на початок червня у європейських країнах перебувало близько 4,8 млн біженців з України.

Раніше повідомлялося, що латвійський уряд на позачерговому засіданні погодив продовження підтримки громадян України, які прибули до Латвії.