Як пройшов панєвропейський хакатон Coding Challenge for Ukraine, розповідає CBDO МПС LEO Маріам Матіашвілі

Міжнародна платіжна система LEO є активним учасником бізнес-ком’юніті у сферах фінтеху та інновацій. Нещодавнім цікавим кейсом співпраці компанії став хакатон Coding Challenge for Ukraine – змагання, що зібрало кращі команди ІТ-фахівців з метою створення рішень для українців, які постраждали від війни. Про те, як пройшов хакатон та які розробки запропонував, в інтерв’ю UA.NEWS розповідає CBDO МПС LEO Маріам Матіашвілі.

МПС LEO стала спонсором хакатону Coding Challenge for Ukraine. Хто отримав нагороду та за якими критеріями обирали переможця?

Маріам Матіашвілі: Ми разом з Європейською Комісією, UAFIC, EDFA проводили хакатон впродовж декількох тижнів. Майже 30 команд взяли участь та разом з менторами розробляли технологічні рішення. Також було зібрано комітет, який мав можливість оцінити проєкти команд за трьома складовими: технологія та інтеграція, бізнес-модель та інноваційність.


Маріам Матіашвілі,
CBDO МПС LEO

Для мене, в першу чергу як для підприємця, важливою складовою була бізнес-модель. Цей пункт займав особливе місце у моєму оцінному листі.

Друге, на що я звертала увагу – інтеграція. Ідея багато не коштує, важливо прописати стратегію залучення та реалізації. Ну і звичайно технологічна складова.

За результатами голосування переможцем стала команда AtomicLab | Restore together. Це рішення, направлене на відновлення культурних пам’яток України, що були зруйновані під час війни.

Платформа об’єднуватиме інвесторів, що можуть профінансувати відбудову пам’ятника/культурного надбання та виконавців, що можуть реалізувати замовлення з реставрації. Кожен інвестор отримуватиме NFT профінансованої пам’ятки. Також формуватиметься рейтинг виконавців з оцінками, створюватиметься галерея з необхідними до реставрації будівлями.

Під час хакатону команда розробила саму платформу та вже почала працювати над відновленням декількох пам’яток.

Ви сказали, що у хакатоні взяли участь близько 30 команд. Як ви оціните загальний рівень підготовки учасників? Чи було багато рішень, які можна було б одразу імплементувати?

Маріам Матіашвілі: Всі команди показали класний результат і бажання створювати цінні ідеї. Проєкти стосувалися абсолютно різних сфер – медицина, допомога бізнесу, адаптація дітей у новому суспільстві. Були звичайно рішення, які можна одразу імплементувати. Але ми намагалися обирати ті команди, яким необхідне менторство, фінансова підтримка на реалізацію проєкту, допомога європейських колег.

Важливо також наголосити, що переможець не той, хто отримав фінансову винагороду.


Маріам Матіашвілі,
CBDO МПС LEO

Усі учасники переможці, бо вони мають ідею та план, а також підтримку всіх партнерів хакатону. Ми не обмежуємося встановленими датами, навіть по завершенні партнери проєкту продовжують менторство.

Чи були серед проєктів хакатону рішення, пов’язані з фінтехом та платіжним ринком?

Маріам Матіашвілі: Проєкти хакатону були направлені на розв’язання питань тимчасово переміщених осіб, постраждалих від війни, військових, медиків і так далі. Здавалося б, фінансові та платіжні послуги – це перше, з чим у людей виникла проблема. Так і є, але питання в іншому.

Сьогодні рівень надання послуг у нашому секторі настільки високий, що європейські та українські гравці швидко відреагували на потреби біженців та надали необхідні сервіси: швидке відкриття рахунку, спрощений перелік документів для оформлення рахунку, грошові перекази в Україну без комісій і так далі. Тож, у новому проєкті, пов’язаному з фінтехом та особистими фінансами, просто не було сенсу.

Серед 30 проєктів хакатону був один, пов’язаний з банківською сферою. У нього заклали ефективну бізнес-модель та подбали про технічний бек, але навряд чи він зміг би існувати самостійно. Він став би прекрасним доповненням до вже наявних фінтех-проектів.

Які пріоритети та задачі ставить перед собою LEO у підтримці України на сьогодні?

Маріам Матіашвілі: Наші пріоритети – зберігати робочі місця, сплачувати податки та збори в Україні, допомагати ЗСУ.


Маріам Матіашвілі,
CBDO МПС LEO

Один з паралельних напрямків – активна інтеграція українського бізнесу в європейський ринок, промоція українських спеціалістів та їх цінності для ЄС. Це одна з причин, чому ми підтримали хакатон, стали частинкою його реалізації та залучення колег з Бельгії, Чехії, Нідерландів.

Ми завжди кажемо, що центр наших інтересів був і залишається в Україні, проте розширення сфери діяльності піде тільки на користь компанії та її співробітникам.