Правила для українських водіїв у Польщі: страхування, реєстрація машини і обмін прав

На початку липня Європарламент дозволив українським переселенцям зі статусом тимчасового захисту користуватись українськими посвідченнями водія, не обмінюючи їх на права європейського зразка та не здаючи новий водійський іспит. Розповідаємо, чи потрібно реєструвати автівку на українських номерах у Польщі та як оформити страхування на транспортний засіб. 

Реєстрація автомобіля на українських номерах у Польщі

За європейським законодавством, при переїзді до країни на строк до 6 місяців, перереєстровувати своє авто та сплачувати якісь податки не потрібно.  Найближчим часом для українців можуть продовжити безреєстраційний строк перебування до кінця цього року, хоча і офіційних заяв з цього приводу поки немає. 

Власники машин з українською реєстрацією можуть обнулити 6 місячний строк – для цього треба в’їхати в Україну і знову перетнути кордон з ЄС.

Однак у разі переїзду на постійне місце проживання чи більш тривалий термін, автомобіль доведеться перереєстровувати. У Європі ця послуга досить дороговартісна та може коштувати навіть до половини суми від вартості самої автівки. У Польщі за перереєстрацію слід заплатити основне мито – 10% від ціни машини, плюс ПДВ – 23%, а також акциз, розмір якого залежить від об’єму двигуна (3,1% для двигунів об’ємом до 2000 см³ та 18,6% для двигунів об’ємом понад 2000 см³.). 

Утім, як правило у Польщі українці можуть роками їздити автомобілями на українських номерах. Важливо мати при собі документ, що підтверджує право користування транспортним засобом. Можна також продати автівку в Україні та купити аналог у ЄС, однак для реєстрації машини в Польщі слід мати дозвіл на легальне перебування.

Страхування машини у Польщі

За законами у Польщі, усі автівки мають бути застраховані, тому українцям можна придбати для свого авто страховку Green Card, яка діє у 40 країнах Європи та Азії. Після закінчення строку дії Зеленої карти слід купити нову страховку (наприклад Ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej). 

Для машин на закордонній реєстрації польські страховики пропонують поліс OC Graniczna – її вартість близько 75 злотих. Для оформлення слід пред’явити закордонний паспорт, техпаспорт на авто, а також вказати польський номер телефону та адресу в Польщі.

Якщо страховки на машину у вас нема, загрожує великий штраф, розмір якого залежить від кількості днів прострочення страхового поліса: від 1 до 3 днів – штраф 1200 злотих, понад 14 днів – 6020 злотих.