Без обмеження цін на нафту вартість зросте на 40%: які дії США

У Сполучених Штатах побоюються, що світова ціна на нафту може зрости на 40% до приблизно 140 доларів за барель, якщо запропоноване обмеження ціни на російську нафту не буде ухвалено.

Про це пише Економічна правда з посиланням на агентство Reuters.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен проведе зустріч у вівторок для обговорення практичної реалізації пропозиції щодо обмеження цін та сприянню розвитку глобальної економіки з міністром фінансів Японії Шунічі Сузукі.

Водночас обмеження цін на нафту (прайс-кепи) мають бути імплементовані разом зі схваленням винятку з санкцій, які дозволять імпорт нафти нижче встановленої ціни, йдеться у повідомленні.

Мета такого інструменту – встановити ціну на рівні, який покривав би лише граничні витрати країни-агресора на виробництво нафти, щоб у росії залишався стимул продовжувати експорт нафти, але не настільки високою, щоб дозволити їй фінансувати свою війну проти України.

Японські офіційні особи висловили занепокоєння з приводу встановлення надто низького ліміту ціни, але не відкинули потенційний діапазон цін від 40 до 60 доларів за барель.

Зазначається, що Єллен використає свою першу поїздку до Індійсько-Тихоокеанського регіону в ролі міністерки фінансів, щоб наростити підтримку запропонованого США обмеження ціни на російську нафту. А також – роз’яснити проблематику щодо його ефективності у випадку, якщо Індія, Китай та інші покупці російської дешевої нафти не приєднаються до заходів.

Раніше повідомлялося,  країни G7 суттєво просунулися в напрямку створення закупівельного картелю з метою обмежити нафтові доходи країни-агресора. Йдеться про реалізацію механізму глобальної стелі цін на російську нафту, що позбавить агресора основного джерела валютних доходів шляхом зменшення ціни на російську нафту. Прем’єр Італії Маріо Драгі на саміті G7 в Німеччині прямо зазначив, що стеля ціни буде ефективною проти москви, оскільки обмежить її фінансові надходження та ліквідує ключову причину інфляції в країнах Заходу.

США наполягають на встановленні Євросоюзу граничних цін на російську нафту та забороні на перевезення її морем третім країнам. Кіпр виступав проти такої заборони.