Експорт української агропродукції до Чорного моря охороняють ВМС України

Військово-Морські Сили ЗС України за зверненням Міністерства інфраструктури приєдналися до організації безпеки перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці відомства.

«Використання цього каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний, адже острів має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на Півдні України, чим і користувався окупант, блокуючи рух цивільних суден у південній частині нашої країни», – зазначається у повідомленні відомства.

ВМС зазначили, що через блокаду цивільного судноплавства компанії-експортери були змушені використовувати канал Суліна, що призвело до накопичення в ньому великої кількості суден та значного його навантаження.

Раніше ми писали, що російські окупанти з так званої «днр» у порту тимчасово окупованого Маріуполя захопили два кораблі під іноземними прапорами.

Також нагадаємо, що Україна звернулася до Туреччини із проханням допомогти у розслідуванні щодо трьох суден під російським прапором.