“Війна може вийти за межі України” – керівник МЗС Латвії

Повномасштабна війна, яку розвʼязала Росія в Україні, може вийти за межі країни.

Європа має бути готова до цього. Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс в інтерв’ю “ТСН”.

“Це можливо. Тому ми допомагаємо Україні, чим можемо. Ось чому ми в країнах Балтії та Латвії наполягали на збільшенні чисельності військ НАТО в Балтійському регіоні. Тому ми раді, що Фінляндія та Швеція приєднуються до Альянсу”, зазначив він.

Рінкевичс висловився і щодо блокування Калінінграда. Він зазначив, що це інструмент гібридної війни.

“Ми в Латвії вже відчуваємо цю першу глобальну гібридну війну, де продовольство й зерно використовують як зброю. І всі ми знаємо цю проблему, всі ми знаємо, що робить російська пропаганда, що робить російська дипломатія, намагаючись вплинути на країни Африки, Латинської Америки й Азії”, пояснив Рінкевичс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог розповів, чому Литва свідомо пішла на ескалацію з РФ

І додав, що Лукашенко торік використовував міграцію як зброю. Тому все є зброєю.

“З цієї точки зору, ми вже перебуваємо в першій глобальній гібридній війні. Про країни Балтії. Ми розуміємо всі ризики. Ми слідкуємо за риторикою, про “збирання” російських земель тощо”, зазначив дипломат.

Він також схвалює рішення НАТО розгорнути більше військ у Балтійському регіоні та Польщі. Рінкевичс запевнив, що росіяни відповідатимуть за наслідки, якщо виступлять проти НАТО.

Латвія нарощує присутність Північноатлантичного альянсу через постійні погрози Російської Федерації. Відтак Іспанія розмістила в Латвії батарею зенітного ракетного комплексу NASAMS. Системи NASAMS виробляють американська корпорація Raytheon Technologies і норвезька група Kongsberg. До комплексу входять пускові установки та радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel.

На ракетні обстріли торговельного центру в Кременчуку цивілізований світ повинен відреагувати жорстокішими санкціями проти Росії. Про це заявив керівник міністерства закордонних справ Латвії Едґарс Рінкевичс у Twitter. Він наголосив, що винних притягнуть до відповідальності.

Латвія повністю виконала зобов’язання з постачання військової допомоги Україні. Передали всього на 220 млн.