Що потрібно знати водіям у Польщі: як відрізняються ПДР від України

Правила дорожнього руху у країнах ЄС небагато чим відрізняються від ПДР в Україні, однак у кожній державі існують регіональні відмінності, як то швидкісний режим, особливі дорожні знаки, статус різних учасників дорожнього руху, тощо. 

Розповідаємо, які правила діють на дорогах у Польщі. Акцентуємо саме на тих пунктах ПДР, яких немає в Україні або вони трактуються дещо інакше. 

Правила дорожнього руху у Польщі: основні нюанси

Водій має надавати перевагу пішоходам на пішохідному переході. Це правило є і в Україні, однак у Польщі пріоритет на переході пішохід має не лише тоді, коли вже зайшов на зебру, а і у тому випадку, коли тільки входить на перехід. 

Керуючи автомобілем, слід вмикати ближнє світло фар (або денні ходові вогні) протягом усієї доби.   Протитуманні фари можуть використовуватися тільки під час туману.

Водій, як і в Україні, має дотримуватись безпечної дистанції від машини, що їде попереду. На автомагістралях (автобанах і швидкісних дорогах) безпечна відстань має становити половину поточної швидкості: для швидкості 100 км/год, водій має їхати на відстані 50 м позаду автомобіля перед ним, якщо швидкість 120 км/г – 60 м, 140 км/г – 70 м. 

Водії зобов’язані пропустити машини екстрених служб, створивши коридор для їх проїзду. Для цього, водії, які користуються крайньою лівою смугою, мають з’їхати ліворуч, а водії, які користуються іншими смугами – праворуч, щоб автомобілі швидкої допомоги могли вільно проїхати.

Водію слід використовувати правило почергового руху (т.зв. правило «застібки-блискавки»): почерговий виїзд на смугу руху одного транспортного засобу з кожної смуги.

Водіям заборонено користуватись телефоном під час перетинання проїжджої частини або трамвайної колії, якщо це обмежує можливість спостерігати за обстановкою на дорозі. Водночас дозволено вести розмову без використання рук (наприклад через гарнітуру чи інше обладнання) – така дія не буде порушенням ПДР. Пішоходу теж заборонено користуватись гаджетами, коли він виходить на дорогу, чи колію.

У Польщі, як і в Україні, існують виділені смуги для громадського транспорту та таксі. Однак є певні особливості. Якщо висить знак з підписом «2+1» це означає, що по смузі може їхати і приватний транспорт, в якому ще як мінімум два пасажири. Так людей стимулюють об’єднуватися і їздити однією машиною, зменшуючи кількість заторів на дорогах та шкідливих викидів. 

Пасажири зобов’язані пристібатися ременями безпеки перед початком руху. При перевезенні осіб віком до 12 років або ростом до 150 см автомобіль повинен бути обладнаний дитячими автокріслами.

У кожній машині повинні бути: вогнегасник, знак аварійної зупинки, аптечка та світловідбиваючий жилет. 

Правила для пішоходів:

Заборонено переходити дорогу поза пішохідним переходом, якщо він є в межах 100 метрів.

За перехід дороги в недозволеному місці загрожує штраф у 100 злотих. За перетин дороги по пішохідному переходу до повної зупинки автомобілів пішохода теж можуть оштрафувати на 50 PLN (так само як і водія за те, що не поступився дорогою пішоходу).

Правила для велосипедистів:

Під час їзди на велосипеді чи електросамокаті слід користуватися велодоріжкою чи смугою для велосипедів, якщо їх призначено для напрямку, в якому рухаєтеся або в якому маєте намір повернути. Потрібно давати дорогу пішоходам, зокрема і коли їдете по велосипедній або пішохідній доріжці. Їдучи по тротуару або пішохідній доріжці, слід рухатися зі швидкістю пішохода, давати дорогу пішоходам і не заважати їм рухатися.

На нерегульованих ділянках велосипедисти повинні звільняти дорогу автомобілям. Але коли велосипедисти уже знаходяться на проїжджій частині, машини зобов’язані їх пропускати. 

У Польщі діє правило «велосипедист/пішохід завжди правий». У спірних ситуаціях автомобілісти повинні уступати їм дорогу.

Дорожні знаки

Польські дорожні знаки здебільшого аналогічні українським. Але є й особливі, наприклад:

Швидкісний режим на дорогах Польщі:

  • В межах населених пунктів дозволена швидкість 50 км/год.
  • За межами міст та населених пунктів допустима швидкість зростає до 90 км/год.
  • Максимальна швидкість по швидкісних дорогах – 110 км/год.
  • Дозволена швидкість на автомагістралях – 130 км/год.
  • Для вантажного та габаритного транспорту – не більше 70 км/год.

Водіям слід бути особливо пильними щодо дотримання швидкісного режиму, адже співробітники автоінспекції оснащені фоторадарами, а на дорогах є багато камер, які визначають швидкість. За порушення передбачено штраф. 

Що робити у разі ДТП

Перевірити чи є постраждалі. У разі перегородження дороги та відсутності травмованих розблокувати проїзд. Якщо комусь потрібна допомога, зателефонувати за номером 112 і повідомити про аварію.

Якщо ніхто не травмувався у ДТП, викликати поліцію необов’язково. Потрібно сфотографувати місце події, зафіксувати отримані пошкодження і самостійно скласти протокол.

За наявності потерпілих слід викликати поліцію і швидку допомогу 

Звернутися в страхову компанію.

З’ясувати розмір шкоди з допомогою фахівця-оцінювача, про приїзд якого домовитися при зверненні до страховика.

Вибрати спосіб відшкодування заподіяної шкоди.

Додаткові поради водіям у Польщі

Якщо вашу автівку зупиняє поліція, слід включити сигнал повороту, з’їхати на узбіччя, відкрити вікно і зупинитися. Відразу виходити з машини одразу не потрібно – це варто робити тільки після відповідної вимоги.

Пам’ятайте, у Польщі правоохоронці часто патрулюють дороги на цивільних машинах без розпізнавальних знаків.  

У Польщі заборонено використовувати шиповані шини. Вдягати зимову гуму в холодну пору року не обов’язково.

Іноземці, які порушили ПДР, мають оплачувати штрафи на місці.