ЄС покриватиме збитки від антиросійських санкцій

Згідно з планами Євросоюзу, компанії, які зазнали втрат від запровадження санкцій проти росії, можуть отримати 500 тисяч євро держдопомоги. Окрім цього в ЄС планують спростити інвестування у відновлювані джерела енергії задля відмови від російських енергоносіїв.

Про це передає Укрінформ, з посиланням на документ Європейської комісії, з яким ознайомилося агентство Reuters.

«Компанії Євросоюзу, які постраждали від санкцій, накладених на росію через розв’язану широкомасштабну війну проти України, можуть отримати 25% збільшення державної допомоги до 500 тисяч євро, щоб впоратися з наслідками вторгнення та енергетичною кризою, що виникла в результаті», – повідомляє Reuters.

Для остаточного рішення Єврокомісія отримає відгук від країн Євросоюзу щодо своєї пропозиції перш ніж його ухвалить.

У документі зазначається, що Єврокомісія також має намір збільшити суму до 500 тисяч євро, де держдопомога може бути прямими грантами, податковими та платіжними перевагами або іншими формами, такими як аванси, що підлягають поверненню, гарантії, позики та власний капітал.

Компаніям у секторі сільськогосподарського виробництва може бути дозволено отримання державної підтримки до 62 тисяч євро, а компаніям у сфері рибальства – до 75 тисяч євро, що значно перевищує  чинний ліміт в розмірі 35 тисяч євро.

Європейська комісія також спростить для урядів інвестування у відновлювані джерела енергії, включаючи відновлюваний водень, біогаз і біометан, а також відновлюване тепло в рамках своєї мети відходу від російської нафти та природного газу та диверсифікації джерел енергії.

Як відомо, у березні Європейська комісія послабила правила державної допомоги, дозволивши державам ЄС надавати до 400 тисяч євро державної підтримки та компенсації до 30% витрат на енергію, йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, енергоємні компанії Франції прискорюють плани дій в надзвичайних ситуаціях і переводять свої газові котли на використання мазуту. Вони прагнуть уникнути перебоїв у разі подальшого скорочення постачання російського газу й відключення електроенергії.

Нагадаємо, повна зупинка постачання газу з росії обійдеться Німеччині приблизно 200 млрд євро до кінця 2022 року, підраховував Індустріальний союз Баварії.