У МОК сумніваються, що спортсмени РФ і Білорусі зможуть брати участь в Олімпійських іграх 2024 року

Протягом останніх чотирьох місяців багато федерацій заборонили росіянам і білорусам брати участь у їхніх міжнародних змаганнях. Рідкісними винятками були деякі змагання з велоспорту, дзюдо й тенісу, куди росіян та білорусів допустили.

Як наслідок, зараз більшість російських та білоруських спортсменів і команд не може брати участь у тих змаганнях, де пропонують кваліфікаційні місця на Олімпійські ігри 2024 року.

“Тому, на перший погляд, малоймовірно, що хтось зможе пройти кваліфікацію, окрім як у тих трьох видах спорту, у яких цієї [заборони] немає. Та й чи зможуть вони пройти кваліфікацію [із цих трьох видів спорту]? Я не впевнений”, – сказав Ріді.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого. У зв’язку із цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів із РФ та Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

На підставі рішення МОК російських спортсменів не допустили до участі в багатьох турнірах, зокрема з тенісу, футболу, хокею, баскетболу, а їхнім представникам заборонили участь у змаганнях, зокрема з фігурного катання. Росію також позбавили права проведення чемпіонатів світу з хокею та волейболу.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт заявив, що РФ і Білорусь усунули від участі у 90–95% світових спортивних змагань.

У червні Міжнародна федерація дзюдо (IJF) дозволила росіянам та білорусам брати участь у турнірах “Великого шлема” в нейтральному статусі, повідомляла пресслужба організації. У відповідь Федерація дзюдо України заявила, що українські спортсмени бойкотуватимуть змагання за участю росіян та білорусів.