Медведчук може досі мати частку у фірмі, що займається держзамовленнями

Віктор Медведчук, підозрюваний у держзраді, може досі мати частку в консорціумі Єдина державна автоматизована паспортна система.

Структура довгий час монополізувала сферу захищеного друку в Україні. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Журналісти отримали копії внутрішніх документів із комп’ютера соратника Віктора Медведчука. Серед цих файлів є згадки про частку Медведчука в консорціумі ЄДАПС.

Також там є дані про те, що Медведчук мав частки в українських газовидобувних компаніях “Нафтогазвидобування” та “Укрнафтобуріння”. Йдеться і про його спробу взяти участь у приватизації Криворіжсталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гелікоптер і літак Медведчуків передали ЗСУ

За даними журналістів, Медведчук отримав частку в консорціумі ЄДАПС через ланцюг фірм STAPRELA HOLDINGS, Кіпр FOILS OVERSEAS, Невіс ТRUSТСОR OVERSEAS, Невіс. Офшорні компанії зараз контролює його дружина Оксана Марченко.

Структура власності компаній, що утворили консорціум ЄДАПС, не дозволяє перевірити, чи є вказані у схемі фірми Медведчука-Марченко серед бенефіціарів консорціуму зараз.

Консорціум ЄДАПС створили в Україні 2004 року. Саме тоді Віктор Медведчук очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми. Відтоді ЄДАПС на довгий час монополізував сферу виготовлення паспортів, водійських посвідчень, акцизних марок та інших документів.

2021-го ЄДАПС повернувся на державні замовлення України й отримав контракт на 400 млн грн.

12 квітня президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон.

Оксана Марченко втекла в Росію.

Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу “Самара Західний напрямок”. Він деталізував роль у схемі п’ятого президента Петра Порошенка, повідомила СБУ.

У кримінальному провадженні щодо фірми “Інвестиційна компанія “Спорт-Тур”, за допомогою якої Медведчук із Марченко вивели з державної власності земельні ділянки для будівництва котеджу, арештували 413 об’єктів.