Телеканали й онлайн-медіа імперії Ахметова припинили оновлення

З опівночі 12 липня всі телеканали та онлайн-інтернет видання, які входять до «Медіа Група Україна», припинили оновлення. Це сталось після заяви бізнесмена Ріната Ахметова про вихід інвестиційної групи SCM з «Медіа Група Україна».

Про це у Facebook повідомила директор із комунікацій System Capital Management Наталія Ємченко.

За її словами, зупинка оновлення онлайн-медіа – це «вимушений крок з боку інвестиційної групи SCM».

Варто зауважити, що після опівночі всі телеканали, які входять до «Медіа Група Україна» – а це, зокрема, «Україна», «Україна 24», НЛО TV, «Індиго TV», «Футбол 1/2/3» та інші – транслюють в ефірі національний телемарафон.

Окрім цього, такі сайти як «Сьогодні», «Україна 24», «НЛО TV» та сайти телеканалів «Футбол» також не оновлюються. Останній допис на ресурсах – заява Ріната Ахметова про вихід SCM з медіабізнесу.

Додамо, що за словами Наталії Ємченко, SCM передасть виключно державні ліцензії на мовлення, які, власне, і були видані «Медіа Група України» державою. Жодні інші активи – зокрема бренди та бібліотеки – віддавати державі не будуть.

«Про передачу активів нема ані слова і в заяві Ахметова, жодного. Як далі держава буде розпоряджатися цими ліцензіями – ми не знаємо. Можливо, вирішить видати їх комусь, можливо – ні», – написала Ємченко.

Нагадаємо, 11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов заявив про рішення інвестиційної компанії SCM вийти з медійного бізнесу. Цього тижня «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних та супутникових телевізійних ліцензій каналів та від ліцензій друкованих медіа в Україні. Також припиняється діяльність онлайн-медіа МГУ. Рішення пов’язане із набуттям чинності закону про деолігархізацію.

В Офісі президента рішення Ахметова назвали «гідним прикладом».

Передача Ахметовим ліцензій своїх медіа державі не означає, що тепер з’являться нові державні телеканали. Їх просто закриють, а частоти продадуть іншим охочим.

Читайте також

23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроект №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» авторства президента Володимира Зеленського.

3 листопада парламент усунув суперечності та неузгодженості в законопроекті. Це було зроблено відповідно до статті 131 регламенту без переголосування всього закону. 5 листопада президент Зеленський оперативно підписав документ.

Згідно із законом, реєстр олігархів з конкретними прізвищами мав скласти РНБО і він повинен був запрацювати ще у травні 2022 року. Однак у термін реєстр не запрацював. Олексій Данілов зазначив, що для цього відсутній потрібний указ президента.

17 червня про деолігархізацію українській владі нагадала Європейська комісія. В її рішенні щодо надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС присутній цілий пункт, присвяченій цій темі. Якщо українська влада не проведе деолігархізацію, переговори про вступ до ЄС просто не розпочнуться.