Вистрибують з автобусів на ходу – пів тисячі бурятів відмовилися воювати в Україні

Російські військовослужбовці з Бурятії масово відмовляються воювати в Україні. Вони розривають контракти й навіть вистрибують із автобусів на ходу.

Приблизно 500 бурятських контрактників відмовилися воювати. Про це розповіла голова Фонду “Вільна Бурятія” Олександра Гармажапова в ефірі телеканалу Freedom.

Перші 150 із тих, хто відмовився, повернулися літаком на батьківщину.

За словами Гармажапової, до фонду щодня надходить від військових дедалі більше звернень про допомогу.

“На окупованій території, на сході України, зараз близько 17 осіб, серед яких є тувинці, буряти, росіяни. Вони написали три тижні тому заяви про розірвання контракту. Їх зачинили в комендатурі, не випускають, і вони бояться, що їх відправлять на передову без екіпірування, щоб просто тихо застрелити”, розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Не захотіли удобрювати наші ґрунти” росіяни втікають з армії, їх малюють на “дошках ганьби”

Зазначила, що відмовляються воювати не лише через страх, а й через нерозуміння того, чому вони мають “денацифікувати” Україну.

“Зі мною зв’язувався один військовий, якому вдалося розірвати контракт. Він сказав: “Я не хочу бути окупантом. І я не розумію, чому ми “денацифікуємо” Україну, якщо я дев’ять років жив у Москві і стикався там із расизмом та ксенофобією”, додала вона.

Згідно з контрактом, бійці можуть розірвати його. Але їх переконують у зворотньому, погрожують судом, замикають, забирають телефони, відмовляються приймати та розглядати рапорти.

“Командири вдають, що не бачать рапорти. Ставлять печатки “схильний до брехні та зради”, розповіла Гармажапова.

І розповіла, що тиждень тому було опубліковано звернення дружин військовослужбовців із Бурятії. Вони просили замінити їхніх чоловіків на інших і повернути на батьківщину. В той момент військові вже поверталися додому, але, коли оприлюднили звернення, їх розвернули назад. Багато хто вистрибував з автобуса під час руху.

“Їх знову відправили на територію, окуповану в Україні, й залишили там ще на 10 днів. І ось учора сьогодні почали прилітати літаки, і там вже є ті, хто відмовився”, зазначила голова фонду.

Російські військові тікають із польових таборів на території України.

У ніч на 9 липня до 10 осіб із 7-ї військової бази (військова частина 09332, Гудаута, невизнана Республіка Абхазія) 49-ї загальновійськової армії викрала два автомобілі з території польового табору в Херсонській області.

Загарбники поїхали в невідомому напрямку, щоб повернутися додому.