Шотландія зупиняє програму підтримки українських біженців

Шотландія на три місяці призупиняє програму підтримки українських біженців через брак відповідного житла.

Тимчасова пауза у видаванні віз пов’язана зі спробою “забезпечити належний прийом людей із України”, пише The Guardian із посиланням на шотландського міністра, який відповідає за питання українських біженців, Ніла Грея.

“Призупинення схеми потрібне, щоб переміщені особи, які вже у Шотландії, а також ті, хто прибуде найближчими місяцями, були у безпеці та мали всю необхідну підтримку”, йдеться у заяві шотландського уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсон заявив про нову військову допомогу Україні

Шотландія уже прийняла 4666 українців за спеціальною програмою підтримки, яка передбачає надання житла. Ще близько 18 тис. громадян України подали відповідні заявки.

“Якщо такі темпи прибуття українців триватимуть і надалі, місцевій владі, імовірно, доведеться вдатися до термінового розміщення, яке не відповідає теплому шотландському прийому”, йдеться у повідомленні.

Уряд Шотландії закликав уряд Великої Британії скасувати всі візові вимоги. Згідно зі схемою, люди, які подають заявку на отримання британської візи, можуть обрати уряд Шотландії як піклувальника. Лише після того, як міністерство внутрішніх справ Великої Британії схвалить заявку, біженець зможе виїхати до Шотландії.

Станом на 5 липня урядові дані показують, що заявки на отримання віз, у яких Шотландія вказана як піклувальник, зросли на 21% порівняно з попереднім тижнем. Водночас кількість виданих віз зросла на 27%, а число прибуттів за схемою піклування зросло на 20%.

Шотландський уряд забезпечив додаткове розміщення в готелях і університетських містечках, а нещодавно зафрахтував пасажирське судно, щоб забезпечити додаткове тимчасове житло з 739 кімнатами на шість місяців, починаючи з липня.