Литва закупила для ЗСУ нових «вбивць орків»

Литва закупила для України понад сто засобів протидії безпілотним літальним апаратам та радари до них. Антидрони допоможуть бійцям ЗСУ збивати російські БПЛА, пояснив литовський журналіст Андрюс Тапінас.

«Ми купили для України 110 антидронів і назвали їх Orcrist, або Orc Killer», – написав він у Twitter.

Також Тапінас зазначив, що Україна отримає і 80 схвалених НАТО радарів Wingman, які дозволяють виявляти і збивати безпілотники на відстані до 5 км. Все це обійшлося литовській стороні у суму в понад 1 мільйон євро.

Раніш Литва відправила Україні отриманий від Туреччини Bayraktar, який назвали Vanagas («Яструб»). Кошти на нього назбирали литовські громадяни.

Також нагадаємо, що 25 травня Андрюс Тапінас розпочав кампанію зі збору коштів на Bayraktar Україні. Пошта Литви з цього приводу навіть випустила тематичну марку.

Вже на другий день зібрана сума перетнула позначку у три мільйони. Збір вдалося закрити за три дні. Після цього турецька компанія-виробник заявила, що зворушена солідарністю литовців і тому вирішила подарувати безпілотник, а зібрані кошти запропонувала спрямувати на інші потреби України.