Президент Латвії підтримав обов’язкову військову службу для всіх громадян

Президент Латвії Егілс Левітс підтримує ідею обов’язкової військової служби для жінок.

Про це Левітс розповів у інтерв’ю Reuters.

Міністр оборони країни Артіс Пабрікс раніше заявив про плани відновлення обов’язкової військової служби, від якої відмовилися в середині 2000-х років.

Левітс запропонував, щоб вона охоплювала всіх громадян незалежно від статі.

«Я вважаю, що ми повинні мати рівність у цьому стосунку, і я підтримую цю ідею для всіх громадян Латвії певного віку… це має бути зроблено незалежно від їхньої статі», – сказав він.

Левітс також не виключив, що Латвії доведеться у майбутньому виділяти на оборону більше, ніж 2,5% від ВВП, які зафіксовані сьогодні.

Обидві запропоновані зміни – щодо військової служби та будь-якого збільшення витрат на оборону – має розглянути парламент, перш ніж зміни набудуть чинності.

Міністерство оборони хоче, щоб військова служба почалася добровільно наступного року, а з 2028 року вона стане обов’язковою.

Читайте також: 

Латвія має відновити обов’язкову військову службу у зв’язку із вторгненням росії в Україну, заявив міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс.

Міністерство оборони Латвії ініціює запровадження загального військового обов’язку, щоб підготувати 50 тисяч солдатів.

Міністр оборони Естонії Лаанет та міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс підписали на саміті НАТО в Мадриді протокол про наміри, який створює основу для спільних закупівель систем протиповітряної оборони.