Експерти пояснили причини падіння цін на нафту: які тенденції на ринку

Ціни на нафту впали у вівторок, 12 липня. Нові заходи боротьби з COVID-19 в Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, і побоювання уповільнення світової економіки вплинули на перспективи попиту на паливо.

Вересневі ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 1,3% до 105,75 доларів за барель до, в той час як американська нафта WTI з поставкою в серпні коштувала 102,64 долара за барель, знизившись на 1,4%, повідомляє Reuters.

«Зростаючі побоювання з приводу рецесії і триваючий млявий попит в Китаї тягнуть ціни на нафту вниз, хоча поточний баланс попиту і пропозиції залишається ненадійним», – відзначають аналітики консалтингової компанії Eurasia Group.

У багатьох китайських містах вводяться нові обмеження COVID-19, від зупинки бізнесу до блокування, щоб приборкати нові інфекції, оскільки в країні був виявлений високозаразний підваріант BA.5.2.1.

«Хоча Китай може застосувати більш цілеспрямований підхід у спробі придушити будь-який спалах, нам потрібно буде подивитися, як це буде працювати, враховуючи політику країни щодо нульового COVID», – сказав Уоррен Паттерсон, керівник відділу досліджень товарів в ING.

За його словами, в цілому побоювання з приводу попиту як і раніше впливають на ціновий рух.

«Тим не менш, фундаментальні фактори носять конструктивний характер, враховуючи ситуацію з обмеженою пропозицією, яка збережеться як мінімум до кінця року. В результаті ми очікуємо, що зниження цін буде обмеженим», – додав аналітик ING.

Трейдери і аналітики як і раніше побоюються, що росія призупинить роботу трубопроводу, по якому нафта доставляється з Казахстану в Чорне море, що може порушити 1% світових поставок сирої нафти.

Крім того, резервні потужності в Організації країн-експортерів нафти закінчуються, і більшість виробників працюють на максимальній потужності.

Нагадаємо, президент США Джо Байден виступить з аргументами на користь збільшення видобутку нафти ОПЕК, коли зустрінеться з лідерами країн Перської затоки в Саудівській Аравії на цьому тижні, заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Нагадаємо, Казахстан має намір диверсифікувати постачання нафти в Європу і перекачувати сировину через Транскаспійський маршрут в обхід росії.

США із союзниками планують змусити рф продавати нафту вдвічі дешевше за нинішню ринкову ставку.

Група країн G7 розраховує вдвічі зменшити максимальну ціну на російську нафту,

5 липня 2022 року ціни на нафту різко знизилися упродовж торгової сесії – на 5-7 відсотків, і продовжують падіння.

У світі спостерігається здорожчання нафти на фоні обговорення G7 нових санкцій проти рф.