Напад з боку Білорусі: американські аналітики оцінили загрозу

Імовірність прямої участі Білорусі у війні в Україні залишається низькою через її вплив на внутрішню політику країни.

Вторгнення може змінити стабільність у Білорусі й навіть поставити під сумнів існування чинного політичного режиму, повідомляє американський Інститут дослідження війни (ISW).

“Президент Росії Володимир Путін, імовірно, тисне на білоруського диктатора Олександра Лукашенка, тож він намагається надати хоча б номінальну підтримку РФ у війні проти України, уникаючи прямого військового втручання”, зазначають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загроза нападу Білорусі: Наєв оглянув позиції ЗСУ на півночі

Лукашенко продовжить надавати військам РФ доступ до повітряного простору Білорусі, щоб продемонструвати Путіну свою підтримку.

З 7 липня Білорусь закрила небо поблизу України до 7 жовтня це означає, що загроза ракетного обстрілу України з боку Білорусі збережеться як мінімум на ще три місяці.

Розмови про можливе вторгнення білоруської армії в Україну не стихають від 24 лютого. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко заперечує це. Нещодавно заявив, що Білорусь “не хоче воювати з Україною”. На його думку, українська сторона “зацікавлена, щоб виставити Росію та Білорусь фашистами”. Лукашенко вважає, що його країну нібито намагаються втягнути у війну в Україні.

3 липня диктатор заявив, що він підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Від початку повномасштабної агресії Росія використовувала територію Білорусі як плацдарм для атак на Україну. Звідти 24 лютого наступали російські загарбники. Для здійснення авіанальотів проти України російська армія залучила практично всі аеродроми Білорусі.

З Білорусі авіація РФ бомбардує військові та цивільні цілі, обстрілює територію України ракетами, здійснює десантування, використовує гелікоптери.