Потоплена “Москва”, влучний “Байрактар” і перелякані росіяни: як звільняли Зміїний

Операція зі звільнення від російських окупантів острова Зміїний тривала понад два місяці.

Про це розповіли в Оперативному командуванні “Південь”.

До участі залучили угруповання різнорідних сил Військово-морських сил, ескадрилью Байрактарів, Повітряні сили, ракетні війська і артилерію, підрозділи Держприкордонслужби, СБУ та розвідки, підрозділи зі складу оперативно-стратегічного угруповання військ “Олександрія”.

Влучною роботою “Байрактара” і з застосуванням партнерської збройної допомоги і вітчизняних технологій поцілили чотири російських швидкохідних патрульних катери типу “Раптор”, швидкісний десантний катер на повітряному каверні типу “Серна”, суттєві пошкодження отримав фрегат “Адмирал Эссен”, а новий сучасний буксир “Спасатель Василий Бех” втопили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова партія “вантажу 200”: ЗСУ ліквідували офіцерів “другої армії світу”

Російські окупанти доправили на острів близько 30 одиниць техніки: зенітний ракетний комплекс “Тор-М2”, чотири ракетних комплексів “Панцирь-С1”, два “Гради” і “Торнадо-Г”, бойову броньовау машину, три військові автомобілі, два дизель-генератори і ще близько півтора десятки об’єктів ретельно замаскованих сіткою.

Після потоплення крейсера “Москва”, що своєю протиповітряною обороною забезпечував окупантам прикриття корабельного угруповання в морі, вони вирішили створити собі з острова, так би мовити стаціонарний крейсер.

Раптово і влучно українські воїни поцілили у командний пункт, засоби перешкод і розвідки, які окупанти розташували на вкрадених бурових установках в Одеському газоконденсатному родовищі.

Мета операції була досягнута шляхом постійного вогневого впливу, порушення логістичного забезпечення між материковою частиною і гарнізоном противника на острові, деморалізацією особового складу ворога.

Російські окупанти залишили острів, знищивши вогневі засоби, які не були уражені.

Загальні втрати ворога складають понад $900 млн.

30 червня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупанти не витримавши вогню українських артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, покинули острів Зміїний.

1 липня два російських ворожих літаки Су-30 з аеродрому Більбек двічі вдарили фосфорними бомбами по острову. Росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно.

4 липня захисники доставили український прапор на острів.

Українські підрозділи спецпризначення виявили на Зміїному покинуту амуніцію і суцільні руїни.