Росія хоче повністю перекрити газ в Європу – Зеленський

Росія хоче повністю припинити постачати газ в Європу.

Саме до цього тепер треба готуватися, саме це тепер провокується, сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

“Росія спробує не просто максимально обмежити, а таки повністю припинити у найгостріший момент постачання газу до Європи”, – сказав президент.

Він переконаний, що поступатися Росії не варто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС викликало керівника посольства Канади через турбіну для “Північного потоку”

“Бо кожна поступка в таких умовах сприймається російським керівництвом як стимул для подальшого, сильнішого тиску. Звичайно, ще можна переглянути це рішення про одну турбіну, яке тягне за собою багато проблем. Росія ніколи не грала в енергетиці за правилами й не гратиме зараз, якщо не побачить сили”, – зауважив президент.

Він нагадав, що Канада пропустила поставку турбіни для газопроводу Північний потік в Росію, через що представник країни був викликаний до українського МІністерства закордонних справ.

“Якщо держава-терорист може витиснути такий виняток у санкціях, то яких винятків вона захоче завтра-післязавтра. Це питання дуже небезпечне для усіх країн демократичного світу. Рішення про санкційний виняток буде сприйматися у Москві як прояв слабкості” – переконаний Зеленський.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне “Північний потік” через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу “Північний потік” для планових профілактичних робіт.

“Північний потік-1” скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Якщо Канада ухвалить рішення про виняток із санкційного режиму щодо постачання турбін для газопроводу Nord Stream, Україна звернеться до союзників у Європі.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії.