Збройні сили захистять вивіз українського зерна за кордон

Військово-морські сили Збройних сил України долучилися до організації перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай – Чорне море. Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України.

Про це повідомляється на сторінці ВМС ЗСУ в Facebook.

Використання зазначеного каналу стало можливим завдяки звільненню від російських окупантів острова Зміїний. Він має стратегічне значення, оскільки дозволяє контролювати надводну та частково повітряну обстановку на Півдні України, чим і користувався окупант, блокуючи рух цивільних суден в південній частині нашої країни.

Раніше, через блокаду цивільного судноплавства, світовим компаніям із морського транспортування довелося використовувати канал Суліна, що призвело до скупчення великої кількісті суден та значного перевантаження каналу.

Більшість портів нашої країни досі залишаються закритими, а деякі з них окуповані.

Нагадаємо, російські окупанти уже вивезли з тимчасово окупованих територій України до 500 тисяч тонн зернових культур, тоді як перед початком повномасштабного вторгнення у захоплених регіонах було майже 1,5 мільйони тонн зерна. За різними даними, окупанти щомісяця в середньому вивозять із країни по 150-170 тисяч тонн зернових.

Кілька днів тому каналом гирла Бистре суднового ходу річки Дунай – Чорне море був відновлений прохід для суден, що перевозять агропродукцію. Однак в ООН зазначили, що цих перевезень недостатньо для запобігання світового голоду.

Делегація Туреччини провела переговори з російською стороною щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Після зустрічі в Анкарі заговорили про позитивні зрушення.

Африканські країни повинні долучитися до тиску на рф, щоб розблокувати зерновий експорт з України. Інакше голод у світі може стати багаторічним, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

російські війська намагаються знищити портову інфраструктуру на півдні України, не маючи успіхів у спекуляціях на тему голоду.